"Surprised body project - Zagreb"

Premijerom plesnog projekta Surprised body project - Zagreb, nastalog u koprodukciji s vodećom norveškom plesnom skupinom Wee company iz Osla, zagrebački Studio za suvremeni ples u petak će u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu otvoriti svoju novu izvedbenu sezonu i obilježiti 50. obljetnicu kontinuiranog plesnog djelovanja.

Predstava Surprised body project - Zagreb talijanskog koreografa Francesca Scavette dio je međunarodnog projekta koji je dosad održan u 19 zemalja, s 19 odabranih plesnih kompanija. Za 20. izdanje projekta Scavetta je odabrao Hrvatsku i SSP. Najstariji hrvatski ansambl suvremenog plesa, kako se ističe u najavi projekta, kraj prve i ulazak u drugu polovicu stoljeća svojeg postojanja obilježit će njegovim plesnim projektom koji se bavi različitim filozofijama tijela i dinamikama pokreta definiranima specifičnostima kulturnoga i geografskog podrijetla.

Izvedbenu jezgru predstave čine članice skupine Wee company Orfee Schujit i Gee Kipperberg, uz sudjelovanje plesača ansambla Studija za suvremeni ples Ane Vnučec, Dine Ekštajn, Martine Tomić, Petre Hrašćanec, Branka Bankovića i Brune Isakovića te glazbenika Nenada Sinkauza.

Projekt Surprised body project - Zagreb čini jezgra strukturiranih improvizacija kroz razrađen dijalog s plesnim pokretom: tijelo u konstantnoj pripravnosti dopušta iznenađenja nasuprot rutinskim kretanjama, više usmjereno na reagiranje, nego na akciju.

Autorsku glazbu, uz Sinkauza, potpisuje Nenad Kovačević, prijevod je napravila Mirna Herman, za kostime je odgovoran norveški kostimograf Gjoril Bjercke Saether, za dizajn svjetla Stefano Stacchini, a za grafički dizajn Tina Ivezić.

Skupina Wee company bavi se istraživanjem vidljivosti tijela i pokreta kroz suradnju s glazbenicima i plesačima iz cijelog svijeta. Projekt je nastao u suradnji s Vitlycke Performing Art Centrumom i MSU-om, a realiziran je sredstvima Ministarstva kulture i zagrebačkoga Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.