Sindikati bi voljeli da Hrvatska opet preuzme Inu

Sindikati koji djeluju u Ini, najviše bi voljeli da najava mađarske Vlade o mogućoj prodaji MOL-ovih 49,1 posto dionica Ine završi tako da hrvatska država ponovno preuzme većinsko vlasništvo i upravljačka prava u Ini te tvrde da MOL nije ništa uložio u razvoj hrvatske naftne kompanije.

Predsjednik Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske Ivan Tomac izjavio je Hini da su Mađari na Ini već dosad debelo zaradili i još će zaraditi eventualnom prodajom dionica, a nisu ispunili ono na što su se obvezali kupoprodajnim ugovorom.

Nisu modernizirali riječku i sisačku rafineriju, štoviše u Sisku su prepolovili rad rafinerije. U maloprodaju nisu uložili ništa, umjesto toga daju je u franšizu, a na Ininim benzinskim postajama u BiH umjesto hrvatskog prodaju mađarsko gorivo, kaže Tomac. Osim toga, nanijeli su štetu hrvatskoj petrokemijskoj industriji jer za propast Diokija, osim bivšeg vlasnika Roberta Ježića, kriva je i Uprava Ine koju vode mađarski kadrovi, tvrdi Tomac.

Predsjednica Sindikata Ine i društava Ine Maja Rilović ističe kako je sindikalistima bitno da se Ina razvija kao samostalna kompanija jer to je jamstvo sigurnosti radnih mjesta i materijalnih prava njezinih radnika.

MOL dosad nije vodio razvojnu politiku nego je Inu pretvorio u svoju podružnicu, protiv čega se borimo cijelo vrijeme, među ostalim i organizirajući prosvjedne akcije poput Ina radi - MOL se gradi, kaže Rilović. I ona bi najsretnija bila da se većinsko vlasništvo i upravljačka prava u Ini vrate u ruke hrvatske države.