MOL - hrvatska vlada nema pravo prvokupa

Na teške optužbe mađarske vlade te mogućnost da MOL proda svoj udjel u Ini stigla je reakcija iz Banskih dvora. Premijer Zoran Milanović na Vladinoj je sjednici izjavio da sve što se događa ne shvaća kao ratno stanje u odnosima s Mađarskom. Čak je istaknuo da je ta zemlja možda više od ijedne druge pomogla Hrvatskoj u posljednjih 20 godina.

Mađarska vlada naložila MOL-u da razmisli o prodaji Ine

Zatražio je od ministara da ne komentiraju slučaj jer je riječ o kaznenom postupku. Jedini komu je to dopustio jest ministar gospodarstva jer je on ujedno i Vladin pregovarač s MOL-om o Ininu dioničarskom ugovoru.

Mogućnost da MOL proda dionice Ine, kao i trenutačne odnose Hrvatske i Mađarske komentirao je i predsjednik Ivo Josipović, i to na konferenciji o energiji u Tuhelju - Croenergy. Ukoliko se mađarska vlada odluči na prodaju dionica Ine, na hrvatskoj vladi da s novim partnerom uredi odnose na jedan fer, pravedan, i za Hrvatsku dobar način, rekao je Josipović.

Na upit o mogućoj odšteti koju bi mogla zatražiti mađarska strana, Josipović kaže da i Hrvatska možda ima osnove za odštetu budući hrvatska strana smatra da svi dijelovi ugovora nisu ispunjeni do kraja.

Predsjednik je istaknuo da ne stoje pojedini prigovori da hrvatska strana vrši pritisak na pravosuđe, naglašavajući da ni Vlada ni predsjednik, ali ni itko drugi, ne može i ne želi utjecati na pravosuđe koje je neovisno.

Zbog novonastale situacije dolazak u Dubrovnik na energetski forum otkazao je mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi. Ministrica Vesna Pusić rekla je kako Hernadijev slučaj ne bi trebao imati veze u odnosima Hrvatske i Mađarske. Naglasila je kako je riječ o sudskome predmetu koji traje duže od mandata ove vlade te dodala da je to u rukama pravosudnih tijela, a sada i u okviru europske pravosudne suradnje. 

Da Mađari nastupaju oštro, vidi se iz današnjeg priopćenja MOL-a. U njemu stoji da odluči li MOL prodati svoj udio u Ini, konzultirat će se s hrvatskom vladom kao potencijalnim kupcem iako je Zagreb izgubio pravo prvokupa zbog kršenja ugovora iz 2009. godine. 

Mađarska vlada naložila MOL-u da razmisli o prodaji Ine

Bude li donesena odluka o mogućoj prodaji dionica Ine, hrvatska strana nema pravo prvokupa koje je vlada bila stekla ugovorima potpisanim 2009. godine, i to zbog njihova kršenja, stoji u priopćenju. U hrvatskoj Vladi ovo nisu željeli komentirati. Kažu, neće se očitovati sve dok hrvatski pregovarački tim ne dobije službeno stav MOL-a.

Hernadi na crvenoj Interpolovoj tjeralici

Mađarska vlada jučer je od MOL-a najavila mogućnost prodaje Ininih dionica, a ta je reakcija uslijedila nakon što je raspisana crvena Interpolova međunarodna tjeralica i europski uhidbeni nalog (EUN) za predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem, kojega hrvatsko pravosuđe sumnjiči da je s deset milijuna eura podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi upravljačka prava u Ini prepustio MOL-u.

Državno odvjetništvo RH danas je izvijestilo da Hrvatska nikada nije mađarskom pravosuđu ustupila kazneni progon protiv Hernadija, te da Mađarska nikad nije vodila istragu protiv njega, zbog čega, ističu u DORH-u, nema zapreke za vođenje postupka, jer se ne radi o 'presuđenoj stvari', kako to tvrde mađarske vlasti. U DORH-u navode kako na temelju njima dostavljenih odgovora od mađarske strane proizlazi da nije provedena istraga protiv Hernadija u kojoj bi on imao status osumnjičenika, što dovodi u pitanje navode da je protiv njega u Mađarskoj pokrenut ili proveden odgovarajući kazneni postupak.