'Ekstravagantna tijela: Ekstravagantne godine'

Međunarodni umjetnički festival 'Ekstravagantna tijela: Ekstravagantne godine', koji putem suvremene umjetnosti donosi drukčiji pogled na starost, počeo je sinoć u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori nizom događaja, izložbom, koncertima i performansima.

Festival se bavi proučavanjem društveno postavljenih granica normalnog i patološkog, a u svom će trećem izdanju pojam starosti sagledavati suprotstavljajući hiperproduktivno društvo s usporenom i neproduktivnom 'trećom dobi' i u kontekstu raznih tema, od ekonomije, zdravlja i dokolice do ljubavi, seksualnosti i smrti. Tema starosti, kojom organizator, udruga Kontejner, kritizira suvremeno društvo jer starije osobe percipira kao beskorisne čim izađu iz produktivnog i reproduktivnog lanca, uslijedila je nakon tema tjelesnog invaliditeta i mentalnog zdravlja u prva dva izdanja festivala.

Na prvom katu Galerije postavljena je izložba "Inspirativna starost - tijelo i um na rubu društvenih normi" s video i audioradovima, fotografijama i instalacijama domaćih i inozemnih umjetnika Sanje Iveković, Gorana Trbuljaka, Siniše Labrovića, Ane Alvarez-Errecalde, Pilvi Takala, Mladena Stilinovića, Sonje Vuk, Stahla Stenslieja, Ivana Kožarića i dr. U izložbenom prostoru organiziran je dnevni boravak koje će idućih dana biti mjesto susreta gdje će se organizirati kvizovi, slušaonice i društvene igre za posjetitelje svih generacija. Održat će se radionice edukativnog, praktičnog i zabavnog karaktera poput psihološkog vremeplova, radionica fotografije, pisanja scenarija, sviranja, suvremenog plesa i urbanog vrtlarenja, razgovora o intimnosti i seksu, izrade proteza i šivanja.

Seniorski Zbor pritužbi prije početka festivala već je održao radionicu pjesama "pritužbenica" o problemima u starosti, koje je premijerno izveo na večerašnjem otvorenju. Konceptualni umjetnik Siniša Labrović na otvorenju je izveo performans "Molim te, sjedni kraj moje majke i kaži joj nešto lijepo" u kojem su budućem videoradu pridonijeli njegova majka i posjetitelji. Svečanost otvorenja, na kojem se okupilo oko dvije tisuće ljudi, nastavljena je do kasnih noćnih sati nastupom senior benda Blue Suede Shoes i rock'n'roll benda D'Elvis te slušaonicom.

U sklopu festivala, koji će trajati do 3. studenog, ovoga vikenda održat će se simpozij na kojem će se govoriti o nekim još uvijek tabu temama - obiteljskom nasilju, seksualnosti starijih osoba, protetici u kontekstu etičkih dvojbi, predrasudama o njihovim kognitivnim spobnostima. Šezdesetčetverogodišnja performerica Lois Weaver, odnosno njezin alter ego Tammy Whynot, čiji je lik na promotivnim materijalima festivala, izvest će performans 'Ono što Tammy treba znati o starenju i seksu', nastao nakon njezina nedavnog boravka u varaždinskom Domu za umirovljenike.