Zagrebu europsko srebro za uređenost Lenucijeve potkove

Grad Zagreb je osvojio srebrnu plaketu i posebnu međunarodnu nagradu za izvrsnost uređenja parkovnog kompleksa Lenucijeva potkova na natjecanju "Zlatni cvijet Europe 2013", u konkurenciji 2400 gradova Europe.

Riječ je o nagradi za hortikulturno uređenje grada, turističku ponudu, komunalnu uređenost, ekološku svijest građana i projekte zaštite okoliša koju dodjeljuje Europska asocijacija za cvijeće i krajobraz (AEFP).

Mi zadnje četiri godine igramo stalno u ligi prvaka. Jedini smo glavni grad u Europi koji nosi prestižne titule, među 2400 gradova. To je kao da osvojite ligu šampiona, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na konferenciji za novinare.

Bandić je, podsjetivši i na dobivanje prve nagrade za mobilnost, istaknuo kako dobivanja nagrada godi, ali i obvezuje, što znači da moraju raditi još više i bolje.

U kategoriji gradova s više od 500.000 stanovnika u oštroj konkurenciji i zahtjevnoj selekciji 2400 gradova Zagreb je 27. rujna u belgijskom Niportu proglašen jednim od triju najljepše uređenih gradova Europe, uz Dresden i Birmingham. Zagreb je također osvojio i posebnu međunarodnu nagradu za izvrsnost te je uz Birmingham jedini grad koji je na natjecanju "Zlatni cvijet Europe" osvojio čak dvije nagrade.

Direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Amelija Tomašević istaknula je kako su prestižno srebro i posebna međunarodna nagrada za izvrsnost dodatna turistička atrakcija za sve posjetitelje glavnoga grada Hrvatske.