'Spor Ina-MOL nije sukob državnih institucija Hrvatske i Mađarske'

Spor između Hrvatske i Mađarske zbog Ine i MOL-a nije sukob između institucija dviju država, već je riječ o poslovnom sporu koji bi se trebao riješiti tako da sva tijela odrade svoj dio posla, rekao je u Budimpešti predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko nakon bilateralnog sastanka s mađarskim kolegom Laszlom Koeverom.

Leko i Koever razgovarali su na marginama 6. konferencije predsjednika parlamenata zemalja jugoistočne Europe koja se održava u mađarskom parlamentu.

Mislim da nema problema institucionalne naravi u odnosima, već sva tijela trebaju raditi svoj posao u skladu s postojećim standardima, rekao je Leko, dodajući da za problem Ine smatra da je riječ o poslovnom odnosu vlasnika dionica.

Odgovarajući na novinarsko pitanje znači li ocjena predsjednika mađarskog parlamenta da je Budimpešta spremna spor pokušati riješiti na višoj razini, Leko je kazao da ne bi htio spekulirati.

Glavne teme konferencije, koja je okupila najviše dužnosnike parlamenata Hrvatske, BiH, Srbije, Albanije, Crne Gore, Makedonije, Kosova te Mađarske, jesu integracije EU - rezultati i težnje te Suradnja u području sigurnosti na zapadnom Balkanu: doprinos europskoj stabilnosti.

Kada je riječ o Europskoj uniji i zemljama jugoistočne Europe, Hrvatska je na neki način probila led te postala granica EU-a prema svojim susjedima, rekao je Leko na 6. konferenciji predsjednika parlamenata zemalja jugoistočne Europe. To je dodatni razlog da se još više angažiramo na stvaranju zajedničke europske budućnosti na našim prostorima. Svjesni smo da hrvatska postignuća podrazumijevaju i obvezu suradnje s državama naše uže i šire regije u procesu prihvaćanja europskih standarda. Osjećamo potrebu da damo ono što smo i sami godinama dobivali - potporu svim potrebnim reformama, rekao je.

Leko se na marginama skupa u Budimpešti sastao i s predsjednikom parlamenta Albanije Ilirom Metom i potpredsjednikom crnogorske skupštine Brankom Radulovićem s kojima je razgovarao o unaprjeđenju bilateralnih odnosa.

Na sastanku s Metom istaknuto je kako dvije zemlje imaju odlične političke odnose te zajedničke gospodarske interese, poput izgradnje Transjadranskog plinovoda (TAP), Jadransko-jonskog plinovoda (IAP) te Jadransko-jonske autoceste. 

Radulović se na sastanku zanimao može li spor oko Prevlake usporiti Crnu Goru na putu prema EU-u, a Leko je ponovio da Hrvatska neće koristiti bilateralna pitanja kako bi blokirala susjede na europskom putu.