'Ćelava pjevačica' otvara festival kazališta slijepih i slabovidnih

Predstavom Ćelava pjevačica Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život, u režiji Ane Prolić, večeras se u zagrebačkom kazalištu Vidra otvara osmi međunarodni festival kazališta slijepih i slabovidnih BIT (Blind in Theatre - Slijepi u kazalištu). Do 17. listopada nastupit će skupine iz Slovenije, Crne Gore, Engleske, SAD-a i Hrvatske.

BIT je jedini međunarodni festival kazališta slijepih i slabovidnih u svijetu. Zamišljen je kao bijenalni, no zbog nedostatka novca i to je došlo u pitanje, kao i egzistencija najstarijeg kazališta slijepih u svijetu, kojemu je potkraj prošle godine Ministarstvo socijalne politike i mladih ukinulo hladni pogon, ističu organizatori festivala, Kazalište Novi život, koje ove godine obilježava 65. godišnjicu postojanja.

Skupina Extant iz Velike Britanije izvest će predstavu Učiti vidjeti i Ionescove Stolice, američki Theater Breaking Through Barriers organizira radionicu Slijepi o slijepima i izvest će Beckettovu predstavu U očekivanju Godota.

Slovensko Kazalište slijepih i slabovidnih Nasmeh dolazi s predstavom Ah, ove lude žene, a Akademija za kazalište, radio, film i televiziju iz Ljubljane izvest će Ne žalim ni za čim. Dramski studio Dodir(i) izvest će Dodirove stilske vježbe, Homerova dramska radionica iz Crne Gore predstavu Noćno sunce, a domaćin festivala, Kazalište Novi život, predstavu Ispeci pa reci.

Klub udruge slijepih Zagreb održat će okrugle stolove na kojima će se razgovarati o predstavama koje se izvode na festivalu, a na završnom će se rezimirati ovogodišnje izdanje.