Otvorene 28. Gavelline večeri

Predstavom Uga Bettija "Zločin na kozjem otoku" u režiji Georgija Para i izvedbi dubrovačkoga kazališta Marina Držića, večeras su počele 28. Gavelline večeri na kojima će publika do 19. listopada moći pogledati osam predstava.

Izbornik ovogodišnjih Gavellinih večeri je redatelj i glumac Boris Svrtan čiji izbor obuhvaća klasične i suvremene tekstove hrvatskih i svjetskih dramatičara - Marinkovića, Voltairea i Krleže, ali i autora koji se prvi put pojavljuju poput Pešuta, kako bi gledateljima omogućile uvid u najjače i najreferentnije točke hrvatskog kazališta s posebnim naglaskom na kazališne centre izvan Zagreba.

Sutra je na programu šibenska "Glorija" u režiji Zorana Mužića, a u ponedjeljak "Cyrano" Teatra Manje je više i Teatra na Trešnjevci u režiji Ivice Kunčevića. U utorak, 15. listopada publika će moći pogledati gostovanje splitskoga HNK s predstavom "Pritisci moje generacije" Dina Pešuta u režiji Sama Streleca. Varaždinski HNK gostovat će 16. listopada s Krležina "Tri kavaljera frajle Melanije" u režiji Georgija Para. Četvrtak je rezerviran za zagrebačko Gradsko dramsko kazalište Gavella i Voltaireova "Candidea" u režiji Krešimira Dolenčića, dok se u petak Večeri sele u HNK, gdje će biti izveden redateljski triptih "U znaku vage", posveta Ranku Marinkoviću.

Pobjednik će biti proglašen u subotu, 19. listopada, a Gavelline večeri zatvara, već tradicionalno, gostovanje predstave izvan konkurencije, ovaj put Ibsenova "Johna Gabriela Borkmana" u režiji Mateje Koležnik i produkciji Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora.

Članovi prosudbenog povjerenstva ovogodišnjih Gavellinih večeri su Helena Buljan, Ivan Leo Lemo i Ana Prolić, a kazalište čiju predstavu proglase najboljom, ponijet će nagradu - bistu dr. Branka Gavelle, rad akademika Ivana Sabolića.

Gavelline večeri prvi put su održane 1973. godine, a zbog ratnih okolnosti ugašene su 1991. Nakon obnove manifestacije, ovo su devete Večeri u nizu.