U Sotinu pokopano 11 žrtava jugosrpske agresije

Na katoličkom groblju u vukovarskom prigradskom naselju Sotinu obavljen je zajednički ispraćaj i pokop posmrtnih ostataka 11 žrtava jugosrpske agresije, ekshumiranih u travnju iz masovne grobnice u Sotinu - četiri hrvatska branitelja i sedmero civila. Najmlađoj žrtvi bilo je 25, a najstarijoj 72 godine.

Zajednički ispraćaj i pokop obavljen je u nazočnosti velikog broja članova obitelji, rodbine, prijatelja i mještana Sotina te građana Vukovara. Nazočili su i ministar branitelja i izaslanik Vlade RH Predrag Matić, izaslanik predsjednika Republike Vinko Kovačić te vukovarski gradonačelnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Željko Sabo.

Matić je članovima obitelji i rodbini žrtava izrazio divljenje i poštovanje prema tuzi i ponosu koji su iskazali iščekujući vijesti o sudbini svojih najmilijih, a koji su, kazao je, žrtve suludog zločina agresora. Obavljen je i obred pokopa pepela ekshumiranih nerazvrstanih fragmenata kostiju žrtava, čija identifikacija nije bila moguća, a koje su također ekshumirane iz grobnica u Sotinu.

Iz primarne i sekundarne grobnice u Sotinu, u travnju ove godine ekshumirani su posmrtni ostaci ukupno 13 osoba. Lokaciju masovne grobnice otkrio je u travnju osumnjičenik za taj ratni zločin, koji je uhićen u Srbiji. Obitelji žrtava koje su danas pokopane kažu kako bol nikada ne prestaje, ali napokon imaju mjesto na koje mogu doći položiti cvijeće i zapaliti svijeće.

Došli su po njega kući, odveli ga, kao i njih 13. I evo, do dan danas nije se ništa znalo, ni di su ni šta su.. I sad su se pronašli, malo je lakše što sad ima svoj grob, rekla je Janja Raguž.


Suzdržavanje od svih prosvjednih aktivnosti

Iz Stožera su jučer poručili da će se suzdržati od prosvjednih aktivnosti dok se u prigradskom naselju Sotinu ne pokopaju žrtve iz masovne grobnice. Glasnogovornik Stožera Igor Gavrić istaknuo je kako Stožer poziva sve pojedince i grupe da ne čine nešto na svoju ruku vezano za postavljene dvojezične ćirilične ploče jer bi time mogli naštetiti i sebi samima i projektu 'Vukovar mjesto posebnog pijeteta'. Na novinarsko pitanje potvrdio je, u ime Stožera, da ne odbijaju poziv predsjednika Ive Josipovića na dijalog.

Podsjetimo, jučer je Vlada u Vukovaru ponovno postavila dvojezične ploče. Iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara ocijenili su to nemoralnim činom.


Spomen-obilježje žrtava masovne grobnice kod šume Jelaš

U općini Tompojevci u Vukovarsko-srijemskoj županiji otkriveno je spomen-obilježje masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata "Šuma Jelaš". Spomen-obilježje postavljeno je u sjećanje na devet hrvatskih branitelja i civila pogubljenih 1991. u jugosrpskoj agresiji na Hrvatsku, ekshumiranih iz jedne masovne grobice i tri pojedinačna groba u šumi Jelaš.

Od ukupno devet žrtava, šest je ekshumirano u svibnju 2001. godine iz masovne grobnice, a među njima tri žrtve su još neidentificirane. Tri žrtve, od koji je jedna još neindentifircirana, ekshumirane su iz pojedinačnih grobišta razasutih po šumi Jelaš. Među do sada identificiranim žrtvama, tri su hrvatska branitelja, a dvoje civili.

Povjerenik predsjednika Republike za branitelje Vinko Kovačić, obraćajući se na komemorativnom skupu članovima obitelji i rodbine žrtava, istaknuo je kako je pitanje zatočenih i nestalih uvijek u samom vrhu interesa predsjednika Ive Josipovića. Uvjeren sam kako će o tom pitanju biti razgovora i tijekom skorog susreta predsjednika Josipovića sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem, kazao je Kovačić.

Sućut obitelji i rodbini žrtava u ime Hrvatskog sabora izrazio je saborski zastupnik i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, a u ime Vlade ministar branitelja Predrag Matić. Spomen-obilježje u šumi Jelaš šezdeset drugo je spomen-obilježje, kojima je u Hrvatskoj obilježeno 107 od ukupno do sada otkrivenih 148 masovnih grobnica.