Proglašeni dobitnici za kratku priču iz Domovinskog rata

Maja Hrgović s pričom "Očev povratak", nastalom prema stvarnom događaju pobijedila je na natječaju za kratku priču iz Domovinskog rata, drugu nagradu osvojio je novinar Vlado Vurušić s pričom o pripadniku jedne generacije uvučene u taj nametnuti rat, a treću Damir Ocvirk sa svojevrsnim ratnim rekvijemom.

Te tri priče ušle su u uži izbor, između 150 prispjelih koje će biti objavljene u knjizi, na natječaju koji su raspisali Ministarstvo branitelja u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, Hrvatskom radiotelevizijom, Hrvatskim društvom pisaca i Vukovar film festivalom.

Član Povjerenstva koje je izabralo najbolje priče i Hrvatskog društva pisaca Tomica Bajsić istaknuo je na konferenciji za novinare da su pri izboru vrednovali književnu i estetsku vrijednost radova, cjelovitost i interpretaciju vrijednosti Domovinskog rata.

Ministar branitelja Predrag Fred Matić rekao je, aludirajući na recentna zbivanja oko ćiriličnih ploča, kako je ovo, nažalost, jedna od rijetkih prigoda kada se o Domovinskom ratu govori u pozitivnom smislu. Podsjetio je da je u lipnju raspisan natječaj na koji su prispjeli brojni radovi, a da će prvonagrađena priča biti filmski adaptirana i prikazana iduće godine na Vukovar film festivalu.

Pobjednica natječaja Maja Hrgović rekla je da je u emotivno proživljenoj istinitoj priči riječ o djevojčici čiji je otac zarobljen u Domovinskom ratu, a ona i njezina majka očekuju njegov povratak kući. Dodala je kako je kad je počela pisati priču, ona jednostavno krenula iz nje i da je jako zanima kako će filmski biti obrađena.

Autor drugonagrađene priče Vlado Vurušić, koja govori o zagrebačkom pankeru kojeg je rat zatekao na kolodvoru dok je čekao vlak za Beč, no predomišlja se i odlazi u Slavoniju na bojište braniti domovinu od agresije te pogiba. Priča govori o cijeloj jednoj generaciji koja je velikim dijelom iznijela teret rata na svojim leđima i posvećena je zagrebačkim pankerima, rekao je Vurušić.

Trećenagrađena priča "Za tango je potrebno dvoje" prema riječima njezina autora Damira Ocvirka univerzalna je priča o ljubavi u Vukovaru u vrijeme rata.

Predsjednik Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar rekao je kako se o Domovinskom ratu puno govori, njime se maše, zlorabi se ta tema, a natječaj govori da se može i drugačije, iako to neće bitno promijeniti stvari. Izrazio je uvjerenost da će prvonagrađena priča biti dobar predložak za filmsku adaptaciju te pozvao scenariste i redatelje na daljnju razradu teksta.