Sindikati protiv izmjena ZOR-a

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić pozvao je sindikate da se vrate na pregovore o izmjenama Zakona o radu (ZOR). Rekao je da je Vlada spreman na dogovor, ali ne i na ultimatume.

Čelnici i povjerenici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) s današnjeg su prosvjeda ispred Ministarstva rada i mirovinskog sustava protiv izmjena Zakona o radu poručili da neće trgovati s radničkim pravima. Optužili su vlast da je izdala radnike.

Sindikati su izrazili nezadovoljstvo određenim prijedlozima u ZOR-u o kojima još traje usuglašavanje. Vlada je već naglasila da neke od tih primjedbi može prihvatiti, ali da moramo sjesti i dalje za stol i razgovarati, rekao je Mrsić. Dodao je da je pozvao sindikalne čelnike sljedeći tjedan na sastanak.

Mrsić je odbacio tvrdnje sindikata da će izmjene ZOR-a dovesti do rasta, a ne pada broja nezaposlenih te omogućiti poslodavcima da otpuštaju radnike bez odgovornosti. Činjenica je da je naš ZOR dosta rigidan, ali jasno da ćemo u svim promjenama gledati i stranu vezanu uz radnike, rekao je Mrsić te ponovno pozvao sindikate na nastavak dijaloga.

Upitan koje je zahtjeve sindikata Vlada spremna prihvatiti, Mrsić je odgovorio kako je Vlada prihvatila izmijeniti dio ZOR-a koji je govorio da se pravilnikom o radu može riješiti i ugovoriti plaća radnika.

Kada je riječ o otpremninama i fondu otpremnina, dodao je, o tome je potreban razgovor. Na ultimatume nećemo pristati, poručio je.

Sindikati ne daju 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati sna

U organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisnih hrvatskih sindikata petstotinjak sindikalaca prosvjedovalo je jutros ispred Ministarstva rada i mirovinskog sustava protiv izmjena Zakona o radu.

Pod parolom "Zar opet robovi? Ne!" čelnici SSSH Mladen Novosel i NHS-a Krešimir Sever doveli su prosvjednu povorku ispred zgrade Ministarstva. Glasnim zviždanjem izrazili su nezadovoljstvo predloženim izmjenama ZOR-a kojima se, prema njihovu mišljenju, uvodi daljnja fleksibilnost radnih odnosa i smanjuju radnička prava.

Predsjednik NHS-a optužio je vlast i poslodavce da su napravili pakt kojim žele podjarmiti radnike te poručio kako je dužnost sindikata povesti radnike u obranu sadašnjeg ZOR-a. Zaposleni, nezaposleni, umirovljenici i studenti moraju stati na branik sadašnjeg ZOR-a jer ako ga sada ne obranimo, za buduće generacije ostat će pometeno tržište rada, a radnici će ostati bez radnih prava. Ostat će na milost i ne milost poslodavaca, rekao je Sever.

NHS i SSSH nastavit će braniti prava radnika, dostojanstvo rada, tržište rada i pravičnu plaću. Branimo sve ono što nam žele oduzeti. Nismo im dali to pravo na izborima, ne damo im ga, pa makar i s ulice, rekao je Sever, što su prosvjednici burno pozdravili.

Nakon što nije postignut dogovor o izmjenama odredbi vezanih uz radno vrijeme i sudski raskid ugovora o radu, predstavnici NHS-a i SSSH prekinuli su 11. listopada daljnji rad u radnoj skupini za izmjene ZOR-a. Upozoravaju da poslodavci traže maksimalnu fleksiblnost, odnosno niska prava radnika i sindikata, da žele samostalno odlučivati, bez sindikata i/ili radničkih vijeća. Ministarstvo je suglasno s poslodavcima pa predlaže promjene ZOR-a na teret i štetu radnika, tvrde sindikati.

Na današnjem prosvjedu upozorenja Mrsiću ćemo još jednom uručiti naše zahtjeve, a to mu je zadnja prilika da shvati da njegov prijedlog izmjena ZOR-a nije u korist radnika i građana, već isključivo u korist pojedinih interesnih skupina. To su, prije svega, poslodavci koji ne poštuju zakone i financijske institucije koje konstantno pritišću našu Vladu i vlade cijele Europe da snižavaju radnička prava, rekao je Novosel.

Nikada nećemo trgovati s pravima radnika, naglasio je Novosel, poručivši da su im uzeli tvornice i plaće, ali im neće uzeti radničko dostojanstvo.

Sever i Novosel ponovno su Mrsiću predali zahtjeve vezane uz izmjene ZOR-a, a iste zahtjeve potom su predali i u sjedištu Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), ispred kojeg su također održali prosvjed.

Izjave Mladena Novosela i Krešimira Severa pošlušajte u audioprilogu.

Hrvatska udruga poslodavaca ocijenila je da je prosvjed sindikata neprimjeren pritisak na Vladu i poslodavce, s ciljem opstruiranja argumentirane rasprave i socijalnog dijaloga te nametanja sindikalnih ultimatuma.

HUP u priopćenju ističe da nikakav prijedlog izmjena ZOR-a još nije prihvaćen ni upućen u zakonsku proceduru, a socijalni dijalog, koji je pokrenut radi pripreme zakonskog prijedloga, naprasno su prekinuli sindikati koji ne žele argumentiranu raspravu o mogućim rješenjima, već isključivo bezuvjetno prihvaćanje njihovih zahtjeva. Od sindikata očekujemo da štiti prava radnika na odgovoran i konstruktivan način te kroz dijalog i iznošenje valjanih argumenata, a ne prijetnjama i ucjenama. Stoga ih pozivamo na nastavak socijalnog dijaloga.

U videoprilogu pogledajte gostovanje predsjednika NHS-a Krešimira Severa, zamjenika glavnog direktora HUP-a Bernarda Jakelića te savjetnika za radnu politiku i zapošljavanje u HGK Davorka Vidovića u emisiji Hrvatska uživo.