Raseljeni Srbi predali Josipoviću zahtjeve na ćirilici

Predsjedniku Hrvatske Ivi Josipoviću, koji se sinoć u Beogradu sastao s predstavnicima izbjeglih i raseljenih Srba iz Hrvatske, izaslanstvo tih udruga predalo je 14 zahtjeva kojima se traže pravična i trajna rješenja za njihove probleme.

Taj je dokument pisan ćirilicom, a potpisao ga je predsjednik Koalicije udruga izbjeglica i narodni zastupnik u Skupštini Srbije Miodrag Linta.

U zahtjevima se među ostalim navode imovinski problemi - vraćanje oduzetih stanarskih prava, oduzete nepokretne i pokretne imovine, pravična naknada za uništenu, oštećenu i nestalu pokretnu i nepokretnu imovinu te isti uvjeti otkupa za bivše nositelje stanarskog prava koji su dobili alternativni stan u Hrvatskoj kroz program stambenog zbrinjavanja.

Na popisu zahtjeva su i isplata dospjelih, a neisplaćenih mirovina, priznavanje radnog staža te isplata stare štednje.

Traži se i novčana naknada za izostanak sudjelovanja u procesu privatizacije, a zahtjeva se i prekid sudskih postupaka protiv Srba koji ne žive u obnovljenim kućama u Hrvatskoj ili su te kuće iznajmili ili prodali.

Od Hrvatske se traži i revizija presuda za ratne zločine koje su donesene u izočnosti okrivljenih te pošteno procesuiranje ratnih zločina i drugih kaznenih dijela iz ratnog razdoblja, a među zahtjevima je i da prestanu zastrašivanja izbjeglih Srba zloporabom popisa osumnjičenih, optuženih i osuđenih za ratne zločine.

Zahtjev hrvatskim vlastima je i primjena zakona o pravima nacionalnih manjina iz 2002. koji Srbima u Hrvatskoj osigurava i pravo na kulturnu autonomiju i zaštitu identiteta, što se odnosi i na uporabu ćiriličnog pisma.