Peternel šuti, dok Premilovac surađuje s tužiteljstvom

Pročelnica ureda predsjednika Hrvatske gospodarske komore Zdenka Peternel istražiteljima nije iznijela obranu zbog sumnji da je iz Komore izvukla više od 32 milijuna kuna, neslužbeno se doznaje.

'Muž uvijek zadnji dozna. Ovo je vrlo neugodna stvar'

Iako ju terete da je čak 29 milijuna kuna zadržala za sebe, Peternel nije ispričala svoju stranu priče. No, za razliku od nje i drugoosumnjičenog Davora Komeričkog, sve što zna o ovom slučaju istražiteljima je rekao trećeoptuženi Igor Premilovac. Zbog suradnje s tužiteljstvom njemu je jedinom omogućeno da se od teških optužbi brani sa slobode, dok je Peternel i Komeričkom određen istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i uništenja dokaza te ponavljanja nedjela.

Iz izvora bliskih istrazi doznaje se da je Premilovac u iscrpnom iskazu detaljno pojasnio kako je na zahtjev Komeričkog svoje poznanike nagovorio da osnuju tvrtke preko kojih bi se radili fiktivni poslovi s Komorom. Uglavnom je bila riječ o plaćanju za nepostojeće marketinške usluge na osmišljavanju projekata poput Zlatne kune ili Kupujmo hrvatsko. U tu su svrhu osnovana "društva s ograničenom odgovornošću" Akula, Život na sjeveru, Pean komunikacije i Novi dan, koja su poslovala isključivo s HGK.

Najbliža suradnica Nadana Vidoševića, koja je kao koordinatorica posebnih projekata imala i pravo potpisa, tim je tvrtkama uredno potpisivala lažne fakture i isplaćivala izdašne honorare. Premilovac bi potom ilegalnu zaradu doznačavao na austrijski žiroračun tvrtke Remorker International, čiji je bio direktor, kako bi mogao dizati gotovinu i donositi je u Hrvatsku. Sebi bi zadržavao 10 posto, a ostatak davao Komeričkom koji je sve navodno predavao Peternel. 

Tužiteljstvo tijekom istrage treba ispitati još najmanje dvadesetak svjedoka, među njima i predsjednika HGK Nadana Vidoševića, koji je izjavio da je iznenađen ovom neugodnom situacijom za Komoru, ali tvrdi da ništa nije znao.

Gostujući u HTV-ovoj emisiji Hrvatska uživo događaje u HGK-u komentirao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. Pogledajte videoprilog.