Postoji napredak i dobra klima između Srbije i Hrvatske

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je u intervjuu za Radio-televiziju Srbije da postoji napredak u odnosima Srbije i Hrvatske i da je, unatoč padovima, stvorena pozitivna klima.

Josipović je, gostujući u emisiji "Oko", istaknuo da je između Srba i Hrvata potrebna izgradnja novog povjerenja što je najvažniji zadatak i najteži posao. Komentirajući odnos s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, Josipović je rekao kako mu je žao što je bilo nekih neodmjerenih izjava, ali da je to vrijeme prošlo.

O mogućnosti povlačenja tužbe za genocid, Josipović je naglasio da "hrvatska vlada o tom pitanju nije rekla ni da, ni ne, jer je riječ o osjetljivoj odluci. Dogovor ovisi od toga da li ćemo dati dovoljno jakih razloga reći da nema smisla ići s tom tužbom, smatra Josipović. Također, precizirao je da Hrvatska 1.689 osoba još vodi kao nestale i da tu ima Hrvata i Srba. Mi ne pravimo razliku nego službe koje se time bave to rade na profesionalan način, objasnio je predsjednik Hrvatske.

Na upit kako je reagirao nakon što su mu predstavnici udruga izbjeglih hrvatskih Srba predali dokument sa zahtjevima tiskan na ćirilici, Josipović je odgovorio da ćirilica za njega nije problem, jer je to nekada bilo i hrvatsko pismo, a na reagiranja da se iza prosvjeda zbog ćirilce navodno krije želja da se Srbi protjeraju iz Hrvatske, Josipović je odgovorio da su reakcije nekih ljudi posljedica zločina koji se dogodio u Vukovaru i preko čega neki ne mogu preći, dok istodobno ima i onih koji to rade iz političkih motiva. 

Podsjetimo, Josipović je 16. i 17. listopada boravio u prvom službenom posjetu Srbiji. Prilikom posjeta obratio se zastupnicima kao prvi hrvatski predsjednik koji je održao govor u srbijanskom parlamentu.