Počeli trinaesti Dani Orisa

Trinaesti Dani Orisa počeli su danas u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu dodjelom nagrade Oris Kvadra uredu Herzog&de Meuron, jednom od najuglednijih arhitektonskih ureda u svijetu, za njihov projekt zgrade Elbphilharmonie u Hamburgu.

Nagradu su primili predstavnici toga ureda, osnovanog u Baselu, arhitekti Vladimir Pajkić i Iva Smrke Kroeger, oboje hrvatskih korijena, koje je, kako je rekao Pajkić, razveselio povratak u domovinu.

Laureatima je nagradu predala izvršna direktorica ugledne arhitektonske nagrade Pritzker Martha Thorne, podsjetivši kako je ured Herzog&de Meuron dobio i Pritzkerovu nagradu 2001. te da današnja nagrada potvrđuje kako su nastavili raditi djela s izraženim potpisom kao što je zgrada hamburške filharmonije.

Direktor Orisa arhitekt Andrija Rusan zahvalio je kolegama na velikom zanimanju za taj već tradicionalni simpozij arhitekture - najveći u ovome dijelu Europe, kao i brojnim sponzorima koji podupiru njegovo održavanje.

Dane Orisa otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i podsjetio na bogatu urbanističku tradiciju hrvatskoga glavnoga grada.

Dani Orisa održavaju se pod visokim pokroviteljstvom hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića, Ministarstva kulture, gradova Zagreba i Ljubljane te veleposlanstava država iz kojih dolaze ovogodišnji predavači na simpoziju.