Zagreb Film Festival

Otuđenost, nasilje među mladima, zabranjene ljubavi, slučajni susreti i komični odnosi među ljudima neke su od tema filmova ovogodišnjeg glavnog dugometražnog programa Zagreb Film Festivala, čije se jedanaesto izdanje održava do 27. listopada na nekoliko lokacija u Zagrebu.

Otvorila ga je talijansko-slovenska komedija Zoran, moj nećak idiot Mattea Oleotta, koja je osvojila četiri nagrade na Mostri, a u programu je i značajan broj filmova koji su nedavno imali svoje svjetske premijere, rekao je direktor festivala Boris T. Matić.

Među dvanaest filmova glavnog programa su i talijanski Salvo Antonia Piazze i Fabia Grassadonie o naizgled nemogućoj vezi mafijaša i sestre jedne od njegovih žrtava, koji je dobio nagradu kritike u Cannesu, britansko-talijanski Miran život Uberta Pasolinija, bolna priča o životu, ljubavi i zagrobnom životu te dvije drame o pogrešnim ljubavima, indijski Pogrešna dostava Ritesha Batre i francuski Centrala Rebecce Zlotowski.

Kazahstanski Poduke iz harmonije Emira Baigazina i meksički Nakon Lucije Michela Franca bave se nasiljem među mlađima, a tu su još grčki Miss Violence Alexandrosa Avranasa, američka indie drama Privremeni dom Destina Crettona, britanski Shell Scotta Grahama i hrvatski Vis-aVis Nevia Marasovića. Hrvatska manjinska produkcija, srpski film Krugovi Srdana Golubovića prikazat će se izvan konkurencije.

Dvanaest je filmova i u dokumentarnom programu, a obrađuju raznolike teme, od somalskih pirata i poljske nogometne reprezentacije do američkih vojnih odreda za ubijanje, mafijaša u Litvi, pacijenata s mentalnim poteškoćama u Crnoj Gori. Premijerno će se prikazati hrvatski filmovi Vidimo se za godinu dana Marka Stanića i Goranov Wimbledon Leona Rizmaula.

U popratnom programu je sedam sekcija, među kojima i četiri nove. Program "Inspirirano stvarnim događajem" donosi pet filmova, među kojima su pobjednik Sundancea Postaja Fruitvale Ryana Cooglera o ubojstvu mladog Afroamerikanca i Njemački doktor Lucije Puenzo o tajnom životu Mengelea.

"Istočnoeuropski SF", koji prikazuje povijest tog žanra u Istočnoj Europi u posljednjih sto godina, donosi i kultni film Aelita, kraljica Marsa Jakova Protazanova, Ikarie XB-1 Jindricha Polaka te premijerno, restaurirani hrvatski SF film Vladimira Tadeja, Tajna starog tavana.

U suradnji s organizacijom Queer Zagreb oblikovan je program "Re-kreacija Queera", a u suradnji s Europskim parlamentom "Dan LUX filma" s programom finalista za nagradu LUX, koja se dodjeljuje najboljem fimu za promicanje europskih vrijednosti i društveno relevantnih tema.

Uz tradicionalne programe "Moj prvi film", s poljskim autorima, "Bibijada" i "Velikih pet" s novim filmovima iz Španjolske, Francuske, Italije, Njemačke i Velike Britanije održat će se edukativni program "Industrija", u sklopu kojeg će se održati radionice za scenarije i marketing, Masterclass Srdana Gloubovića i scenarista Srđana Koljevića te radionice za djecu. Program "Kockice" donosi devet novih hrvatskih radova, a "Kratki ZFF" deset inozemnih kratkometražnih naslova.

Dio filmova ovogodišnjeg programa prikazat će se i u Rijeci, Čakovcu te Varaždinu, a dio njih je otkupljen je za distribuciju u digitaliziranim kinima diljem Hrvatske.

Festival će se u Zagrebu održavati na pet lokacija, u kinu Europa, Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, Zagrebačkom plesnom centru i Zagrebačkom kazalištu lutaka.