Pavao Pavličić dobitnik Nagrade "K. Š. Gjalski"

Dobitnik književne nagrade "Ksaver Šandor Gjalski" za najbolje objavljeno prozno književno djelo je Pavao Pavličić za roman "Muzej revolucije" u izdanju Mozaik knjige. Nagrada će mu biti uručena na Danima Ksavera Šandora Gjalskog koji počinju danas u Zaboku.

Obilježavajući u Zaboku 125. godišnjicu rođenja Ksavera Šandora Gjalskog, 1979. godine na inicijativu Narodnog sveučilišta Zabok (danas Pučko otvoreno učilište) ustanovljena je Književna nagrada "Ksaver Šandor Gjalski". Od početne zamisli da se Nagrada kao poticaj neafirmiranim autorima za pisanje književne proze dodjeljuje svake druge godine za rukopis neobjavljenog djela, ona je 1985. godine postala godišnja književna nagrada, ugledno i prestižno priznanje piscu najboljeg objavljenog proznog književnog djela u Republici Hrvatskoj.

Nagrada se sastoji od povelje, plakete s likom K. Š. Gjalskog i novčanog iznosa. Nagradu dodjeljuju Društvo hrvatskih književnika i Grad Zabok, a novčanim iznosom potpomažu Ministarstvo kulture RH, Krapinsko-zagorska županija te gradovi Poreč i Crikvenica.

Kulturna manifestacija Dani K. Š. Gjalskog održava se svake godine krajem listopada, u tjednu kada je rođen Gjalski. U sklopu manifestacije organiziraju se mnogobrojni kulturni programi — izložbe, koncerti, kazališne predstave, promocije knjiga i, kao najvažniji, svečanost dodjele Nagrade.