HSS protiv monetizacije autocesta i privatizacije državnih tvrtki

Predsjednik HSS-a Branko Hrg izjavio je u Osijeku da se stranka protivi donošenju zakona o strateškim investicijama, monetizaciji autocesta i privatizaciji državnih poduzeća, jer to dugoročno neće donijeti ništa dobro za građane niti će pospješiti gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj.

Na konferenciji za novinare Hrg je rekao da je zakon o strateškim investicijama totalno promašen, ne nudi ništa novo i ne omogućava ravnomjerni razvoj Hrvatske.

Hrg smatra kako se iz plana monetizacije autocesta može iščitati da ćemo na određeno vrijeme prodati autoceste i za to dobiti tri milijarde kuna za punjenje rupa u proračunu i javnu potrošnju, a ne za ulaganja u gospodarstvo. Pitanje je što će biti s ljudima koji rade u tome sustavu jer sigurno je da će koncesionar uvesti vinjete i otpustiti radnike koji će opet pasti na teret države, upozorio je Hrg.

Govoreći o planu privatizacije državnih poduzeća, Hrg je zapitao zbog čega treba prodati Croatia osiguranje koje posluje pozitivno i može donositi prihode državnom proračunu. Ocijenio je kako bi Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB) bila potrebna dokapitalizacija da bi mogla bolje poslovati i biti konkuretna na tržištu.