"Vic o plavuši": Izložba o stereotipima

Ženi je mjesto u kuhinji, bijelci su superiornija rasa, plavuše su glupe, muškarci vole pivo, samo su neki od brojnih i čestih stereotipa kojima se posljednjih godina bavi sve više znanstvenih disciplina, a sada i izložba Vic o plavuši: stereotipi u kojima živimo koja se danas otvara u zagrebačkom Etnografskom muzeju.

Preko panoa, videa, tekstova i muzejskih predmeta izložba predstavlja stereotipe kao dio nematerijalne baštine koja je sveprisutna i postoji otkad postoji čovjek i onaj drugi, a njezin se naslov odnosi na jednu od danas najčešćih univerzalija, onu o pameti žena s plavom kosom.

Autorica izložbe Irena Kolbas u razgovoru za Hinu najavila je da će se, kao što se i stereotipi mijenjaju kroz povijest i društveni razvoj, izložba mijenjati i nadopunjavati tijekom svog trajanja, odnosno do svibnja iduće godine. Želimo da ljudi osvijeste da žive u svijetu negativnih stereotipa koje mogu razbiti jedino učenjem, odgojem i upoznavanjem drugih, istaknula je Kolbas.

Prema njezinim riječima, stereotipi su prvorazredan i unverzalan primjer nematerijalne baštine, no nigdje ih se kao takve ne spominje jer se u popise svjetske baštine uglavnom biraju reprezentativne i 'lijepe' stvari koje treba čuvati.

Ipak, brojne znanosti prepoznale su ih kao važan dio ljudske kulture, pa se njima bave kognitivistika, sociologija, socijalna psihologija, antropologija i etnologija, geografija, imagologija, lingvistika, povijest, politička teorija, teorija književnosti, filmologija.