Povelja Kazalištu slijepih i slabovidnih Novi život

Predsjednik Republike Ivo Josipović uručio je Povelju Republike Hrvatske Kazalištu slijepih i slabovidnih Novi život za izniman doprinos u višegodišnjoj promidžbi jedinstvene kazališne i dramske umjetnosti slijepih i slabovidnih osoba u Hrvatskoj i svijetu, a prigodom 65. godišnjice osnivanja i uspješnog djelovanja.

Svojim ste izvedbama otvorili granice do neslućenih visina, razbijali predrasude razuvjeravajući skeptike. I uspjeli ste! O tome nam govore mnoge nagrade - Grand Prix na 8. međunarodnom festivalu komornog teatra Zlatni lav u Umagu 2007. pa do Zlatne Žar ptice na 13. međunarodnom 'Naj, naj, naj festivalu', rekao je Josipović na svečanosti.

Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život osnovano je 21. ožujka 1948. kao Dramski studio slijepih i slabovidnih, a do sada je odigralo 1300 predstava, od toga stotinjak premijera.

Najveća imena hrvatske kazališne režije oštrila su svoja koplja u kazalištu Novi život, istaknuo je Josipović, dodavši da je to kazalište i organizator jedinoga međunarodnog festivala kazališta slijepih i slabovidnih u svijetu koji se održava svake dvije godine. 

Ravnatelj kazališta Vojin Perić zahvalio je svima koji su danas nazočili, kako je rekao, 'trenutku ponosa' jer je, kaže, netko napokon prepoznao ono što rade i shvatio da slijepe i slabovidne osobe posjeduju razne talente.

Hvala vam što ste nam dali snagu i otvorili mogućnost da zaista postanemo pravo kazalište. Hvala vam jer ste u ime cijelog društva ocijenili i procijenili što smo dosad napravili i nadam se da će riječi koje ste danas izgovorili otići u eter i da će napokon svi, zrno po zrno, shvatiti kako se miče prostor senzibilizacije za osobe s invaliditetom, a osobito za slijepe i slabovidne, rekao je Perić.


'Na rubu opstojnosti'

Izrazio je nadu da ovo nije posljednje priznanje koje primaju te da nedavno završeni festival 'BIT - blind in theatre' nije posljednji koji organiziraju s obzirom na to da su 'na rubu opstojnosti' i da će ih institucije prepoznati i vrednovati.

Malo je trenutaka kad smo ponosni, sretni i kad se zapravo briše granica da se s nama postupa ubožnički uokvireno milostinjom. Hvala vam i vjerujte nam - vratit ćemo to stostruko, poručio je.