Već 36 dana u štrajku: Sindikati i Ministarstvo i dalje - bez dogovora

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je da se prema naputcima Državnog inspektorata u bolnicama vodi evidencija radnog vremena za mjesec listopad, za što su odgovorni šefovi odjela i klinika te ravnatelji bolnica.

Bilo je dosta pritužbi iz sindikata na sanacijske upravitelje pa je Državni inspektorat, kao autonomno tijelo, zaključio da se mora voditi stroga evidencija radnoga vremena, inače se poslodavac može kazniti s 60 do 100 tisuća kuna, rekao je ministar Rajko Ostojić.

Na novinarski upit postoji li mogućnost uvođenja radne obveze ako propadne i ovaj krug pregovora sa sindikatima, Ostojić je odgovorio da se o tome ne razmišlja i da je štrajk u demokraciji legitimno pravo, ali da se sukladno tomu i vodi evidencija o radnom vremenu.

Ne treba raditi popise štrajkaša, ali se mora voditi evidencija o tome tko i koliko konzumira svoje obveze iz ugovora o radu, rekao je. Izrazio je uvjerenje da će sporazum sa sindikatima biti potpisan za nekoliko dana.


Sindikati i Ministarstvo i dalje - bez dogovora

No, danas to nije bio slučaj. Naime, predstavnici sindikata liječnika i medicinskih sestara i Ministarstva zdravlja danas su prešli 39 točaka novoga kolektivnog ugovora, ali pregovori, koji se nastavljaju i sutra, najvjerojatnije neće završiti ni ovoga tjedna.

Ostali su i dalje otvoreni najsporniji članci vezani za materijalna sredstva, izjavila je novinarima nakon današnjeg kruga pregovora Anica Prašnjak, predsjednica Hrvatskoga strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, dodajući da u petak ne očekuje dovršetak pregovora.

Njezino mišljenje dijeli i Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, koja je rekla kako se danas pregovaralo o lakšim pitanjima koja se ne tiču materijalnih prava, te da u petak neće biti kraj.

Materijalna prava - dežurstva, pripravnost i uvjeti rada godišnji odmori, ostala su još otvoreno i tu će se 'koplja još lomiti', ocijenila je.


Dogovor potkraj tjedna?

Najoptimističniji je bio Ivica Babić, predsjednik Hrvatskoga liječničkog sindikata. Pojasnio je da po drugi put iščitavaju novi kolektivni ugovor, a iako je najspornije još ostalo na stolu - valorizacija uvjeta rada, uključujući prekovremeni rad, nada se da bi pregovori mogli biti gotovi potkraj ovog tjedna.

Štrajk liječnika u bolnicama, u organizaciji Hrvatskoga liječničkog sindikata, traje već 36 dana. U međuvremenu, u tijeku je obračun izvršenja obavljenih poslova.

Za neke bolnice imamo podatak, iako je štrajk u tijeku, da je obavljeno više posla nego u drugim usporedivim mjesecima, rekla je pomoćnica ministra Ljubica Đukanović, u ime pregovaračkog tima Ministarstva zdravlja. Potkraj mjeseca, kaže, Ministarstvo će imati sve podatke o izvršenom poslu, a platit će se samo ono što je obavljeno. Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je boravio u Našicama pa nije sudjelovao u pregovorima sa sindikatima.