Zatvor šestorici osumnjičenih u aferi 'Remorker'

USKOK je protiv osmorice uhićenih u aferi 'Remorker' donio nalog o provođenju istrage zbog udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zloporaba položaja i ovlasti te primanja i davanja mita. Šestorici njih, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, sudac istrage zagrebačkoga Županijskog suda Zdenko Posavec odredio je jednomjesečni istražni zatvor.

Istražni zatvor određen je bivšem državnom tajniku u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka Zdravku Livakoviću, njegovom kolegi iz ministarstva i uprave HAC-a - državnom tajniku Milivoju Mikuliću, direktorima iz Viadukta Ivanu Berketu i Damiru Kezeleu, bivšem čelniku HAC-a i HC-a Stjepku Bobanu te direktoru tvrtke Zagorje Tehnobeton Miroslavu Buniću. Istragom su još obuhvaćeni bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, koji je već u pritvoru, te vlasnik tvrtke Remorker International Igor Premilovac

Istražitelji tvrde da su HAC-ovi podizvođači na račun Premilovčeve češke tvrtke uplatili najmanje 30 milijuna kuna kako bi ih HAC angažirao na izvođenju radova te im osigurao povoljniji položaj u naplati potraživanja. Nakon što je u inozemstvu podignuo gotovinu, Premilovac je najmanje 5,5 milijuna kuna zadržao, a barem 24,5 milijuna kuna predao Sapunaru, koji je novac podijelio s Livakovićem, Mikulićem i Bobanom, tvrdi USKOK. Na isti je način Premilovac navodno poslovao i s HGK, s čijeg je računa preko njegove tvrtke navodno izvučeno 32 milijuna kuna. Sve osumnjičene tereti se za udruživanje za počinjenje kaznenih djela, zloporabu položaja i ovlasti te primanje i davanje mita.

Uhićena još petorica; Kalmeta: Ne očekujem poziv USKOK-a

Livakovićev odvjetnik Nediljko Ivančević izjavio je kako je njegov branjenik sretan što će dobiti priliku da se sve rasvijetli. Livaković je, kaže, uvjeren u svoju nevinost jer zna da ništa nije uzeo. Kada netko 10 puta kaže da ste muško, teško ćete 11. put reći da ste žensko, prokomentirao je Ivančević. Dodao je da je njegov branjenik istražiteljima donio opsežnu dokumentaciju kojom se, među ostalim, dokazuje da su troškovi gradnje cesta koje su se navodile kao primjer korupcije bili manji od ugovorenih.

Ivan Berket i Damir Kezele porekli su na ispitivanju u USKOK-u da su sudjelovali u izvlačenju novca iz Hrvatskih autocesta (HAC). Mirko Batarelo, Kezeleov odvjetnik, kazao je da je njegov branjenik USKOK-ovim istražiteljima iznio aktivnu obranu te da će tijekom postupka dokazati da su sve radili prema zakonu. Krivnju je porekao i Berket, kazao je ispred sjedišta USKOK-a u Gajevoj ulici njegov odvjetnik Mate Matić. Definitivno je sve porekao. Bilo bi se apsurdno sada upuštati u bilo kakve varijante i dokumentaciju koja je u spisu. Onog časa kada uđemo u spis, dat ćemo očitovanje i to će biti naša obrana, rekao je Matić.

Osumnjičenike koji su danas dovedeni u USKOK u svojem je istražnom iskazu prokazao financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, također uhićen u akciji Remorker. Sapunar je priznao da je Kalmetinim državnim tajnicima predavao novac koji su HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca. Iz HAC-a je na taj način navodno izvučeno 38 milijuna kuna, a do tog su saznanja istražitelji došli nakon što su otkrili da je na isti način preko tvrtke Remorker iz Hrvatske gospodarske komore izvučeno 32 milijuna kuna.

Gradonačelnik Zadra i bivši ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta najavio je da će podnijeti tužbu protiv Mijata Stanića, nakon što ga je predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata više puta prozvao za nezakonite radnje te ga povezao s brojnim korupcijskim aferama. Blaćenja su prevršila svaku mjeru, pa neka Mijat Stanić to sve što govori dokazuje na sudu, kazao je Kalmeta za portal 057info. Ako se takav lik prikazuje kao moralna vertikala, jao svima nama u ovoj zemlji, dodao je. Podsjetimo, Kalmeta je izjavio da mirno spava i da nema nikakvih saznanja o izvlačenju novca iz HAC-a.