Pusić: manjinska i ljudska prava nisu za referendum

Prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u Zagrebu je sudjelovala na otvaranju konferencije ILGA-Europe, krovne organizacije LGBTI zajednice u Europi.

Odgovarajući na pitanje novinara o odluci saborskog Odbora za ustav koji je Saboru predložio da za 1. prosinca raspiše referendum o tome hoće li se u Ustav unijeti definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene na temelju potpisa koje je prikupila građanska inicijativa 'U ime obitelji', Pusić je rekla kako je njeno duboko uvjerenje da pitanje ljudskih prava i pitanja prava manjina ne bi smjela podlijegati referendumu jer je manjina po definciji manjina, a referendum se po definiciji oslanja na odluku većine. Istaknula je da upravo zato postoje institucije predstavničke demokracije kako bi branile i manjine koje nemaju dovoljno ruku da se brane prevlašću.

Međutim, u ovom trenutku naš Ustav izgleda tako da ne brani prava manjina od referenduma, iako bi to bilo logično, kazala je Pusić. Zato je zapravo na građanima Hrvatske da obrane građanska i ljudska prava sviju, znajući da braneći ljudska prava jedne manjine već odmah sutra brane i svoja ljudska prava, naglasila je.

Pusić je kazala da će se založiti da se u Ustav uvede odredba da se o pravima manjina ne može odlučivati referendumom.


Potpredsjednica vlade uvjerena je da će godišnja konferencija krovne europske zajednice LGBTI osoba u Zagrebu pridonijeti odlučnosti ljudi u Hrvatskoj da se bore protiv diskriminacije pripadnika LGBTI zajednice, ali i općenito protiv diskriminacije kao načina funkcioniranja. 

Cilj je ove konferencije dijeljenje iskustava i dobre prakse u području suzbijanja diskriminacije i unaprjeđenja ravnopravnosti i ljudskih prava LGBTI osoba. Tema konferencije je obitelj, a slogan konferencije je "Family matters! Reaching out to hearts and minds".

Konferencija je organizirana u suradnji s hrvatskim organizacijskim odborom koji čine Lezbijska grupa Kontra, Iskorak Centar za prava seksualnih i rodnih manjina te Rišpet LGBT udruga Split.