Ponedjeljak rok za dogovor o dvojezičnim pločama

Novi uvjet Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Ako se u ponedjeljak u Zagrebu, na sastanku s premijerom, ne postigne dogovor - a to znači hitno skidanje ploča s dvojezičnim natpisima - Stožer će prekinuti daljnje razgovore te Milanovića i gradonačelnika Sabu proglasiti nepoželjnim osobama na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga. 

Uoči tog sastanka održana je javna rasprava o problemu ćirilice, s izostankom najavljenih visokih državnih predstavnika. Sudionici su se složili da Vukovar treba proglasiti mjestom posebnog pijeteta te da su ploče s dvojezičnim natpisima u tom gradu postavljene protuzakonito i treba ih maknuti jer su ratne rane još otvorene.

U ime 52 zastupnika Hrvatskog sabora iz HDZ-a, HDSSB-a, HSP-a dr. Ante Starčević, HSS-a i Hrvatske građanske stranke, Vladimir Šeks podupro je inicijativu da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta te da se u Saboru otvori rasprava o tome da treba primjenjivati članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. 

To znači da se nisu smjele postavljati ćirilične ploče u Vukovaru jer je veliki dio hrvatskih branitelja, građana Vukovara i javnosti bio protiv toga i upozorio Vladu da to ne čini, jer će biti u suprotnosti s člankom 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, istaknuo je Šeks. 

Izaslanik predsjednika Republike Vinko Kovačić rekao je da predsjednik Ivo Josipović pozdravlja otvaranje dijaloga o tom pitanju te se nada da će u razgovoru doći do napretka jer Vukovar to zaslužuje.

Predsjednik Stožera Tomislav Josić rekao je da na demokratski način pokušavaju riješiti vukovarski problem, ali da s druge strane nema sluha za to. I on smatra da popis stanovništva u Vukovaru nije vjerodostojan.

U ime Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991., Vesna Bosanac rekla je da ih postavljanje dvojezičnih ploča u Vukovaru smeta jer su pod tim pismom ubijani i maltretirani hrvatski branitelji. Naglasila je da nisu pronađeni svi nestali Vukovarci te da su ratne rane još otvorene. Naše rane su još otvorene i ćirilica nas vraća u to vrijeme, rekla je doktorica Bosanac.

Stožer odbacio Sabin program obilježavanja Dana sjećanja na Vukovar

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara odbacuje program ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara koji je pod nazivom Vukovar - mjesto posebnog pijeteta predložio vukovarski gradonačelnik Željko Sabo. Tvrde da im je Sabo "ukrao" geslo jer je poznato da se upravo Stožer zauzima za to da se Vukovar proglasi mjestom pijeteta.