Vlada predlaže izmjenu fiskalnog pravila

Vlada je Saboru uputila prijedlog izmjena Zakona o fiskalnoj odgovornosti kojima bi se fiskalno pravilo o smanjenju udjela rashoda proračuna u BDP-u za jedan postotni bod dok se proračun ne uravnoteži zamijenilo novim koje omogućava određeno protuciklično djelovanje fiskalne politike, odnosno poticanje gospodarskog rasta u recesijskim uvjetima.

Zakon o fiskalnoj odgovornosti donesen je u studenom 2010. i prvi je put fiskalno pravilo primijenjeno na završni račun 2012. u kojem je fiskalno pravilo o smanjenju rashoda proračuna u BDP-u za najmanje jedan postotni bod poštovano iako nismo imali gospodarski rast, podsjetio je ministar financija Slavko Linić.

No u vrijeme recesije bez gospodarskog rasta svake godine smanjivati za jedan posto BDP-a rashodnu stranu proračuna znači uništavati samu ekonomiju, jer bez rasta smanjenje izdataka u proračunu ima negativnu stranu, kazao je Linić.

U Vladi kažu da je novo pravilo usklađeno s propisima EU-a koji reguliraju način definiranja fiskalnih ograničenja i pravila te dogovoreno s MMF-om.

Vlada predlaže proširenje fiskalnog pravila i na trgovačka društva u vlasništvu države ili lokalne samouprave te sve ostale institucije kojima su osnivač država ili lokalne jedinice.