Najbolji u turizmu: Dubrovnik, Split, Cavtat i Zagreb

Dani hrvatskog turizma završeni su svečanošću na kojoj su dodijeljene nagrade Hrvatske turističke zajednice i nagrade u sklopu akcije HRT-a i HGK Turistički cvijet. 

Turistički prvak ove godine je Dubrovnik koji je i najbolja velika destinacija na Jadranu. Split je pobjednik u kategoriji srednjih, Cavtat je najbolja mala destinacija, a u unutrašnjosti je pobjednik Zagreb.

Dubrovački Excelsior proglašen je hotelom godine. Najbolja marina je Frapa (Rogoznica), najbolja je plaža šibenskog Solarisa, a najbolji kamp je BeVillage u Fažani.

Priznanja za promociju Hrvatske dobili su Zrakoplovna baza HRM-a i Mario Mandžukić.  

Dodijeljene su i turističke nagrade 'Antun Štifanić'. Za životno djelo tu je nagradu dobio hotelijer Anđelko Leko, a godišnju nagradu dobio je vlasnik obiteljskog hotela Tullio Fernetich. Od institucija i tvrtki nagrade 'Antun Štifanić' dobili su Gorska služba spašavanjaGradski muzej Vukovar.


Nagrađenima je čestitao i predsjednik Vlade Zoran Milanović. Prekrasna smo zemlja u srcu Europe. Imamo očuvan prostor i resurse i možemo dvostruko bolje od ovog što imamo danas, rekao je. No dodao je i da je, nažalost, turizam trenutačno jedini s čime se Hrvatska može mjeriti s najboljima u svijetu. Iz godine u godinu napredujemo. Pred nama su godine u kojima i druge grane moraju postati snažne kao i turizam, rekao je premijer.

Dodjeli nagrada uz brojne turističke djelatnike i premijera prisustvovali su i potpredsjednica HGK Vesna Trnokop Tanta, ravnatelj HRT-a Goran Radman te uz ministra turizma Darka Lorencina i ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras, nekoliko zamjenika i pomoćnika ministara te brojni gradonačelnici, župani i drugi.

Iako je bio najavljen i dolazak predsjednika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića, jer je HGK suorganizator skupa te je trebao uručiti i dio nagrada, on se nije pojavio. Ispričan je obvezama u Dubrovniku. Primijećeno je i da nema ni zadarskoga gradonačelnika Božidara Kalmete. Obojica su prozivani po medijima zbog posljednjih afera u HGK i HAC-u.

Dobitnici nagrada 'Čovjek ključ uspjeha', 'Doživi Hrvatsku – Experience Croatia' i EDEN

Dvadeset i četvero djelatnika u turizmu sinoć je primil nagrade Hrvatske turističke zajednice (HTZ) za najbolje u ovoj godini, a osim tih dodijeljene su i nagrade za najbolje kulturne programe u turizmu, za destinaciju izvrsnosti te nagrade Turistički cvijet-kvaliteta za Hrvatsku drugo- i trećeplasiranim iz zajedničke akcije ocjenjivanja HTZ-a, HRT-a i HGK.

Najvećim pljeskom publika je pozdravila dodjelu nagrada za učeničke programe koji će konkurirati za novac iz fondova EU-a, a dobile su ih tri srednje škole. Na svečanosti su ih uz profesore preuzeli učenici tih škola, njih tridesetak. Nagrade su svima uručili ministar turizma Darko Lorencin i direktorica Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić.