Umro Boris Magaš

Arhitekt Boris Magaš, autor svjetski priznatih projekata i redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), umro je jučer u Zagrebu nakon bolesti u 84. godini.

Neki od njegovih velikih projekata su obilježili arhitekturu druge polovine prošloga stoljeća u Hrvatskoj, od hotelskih kompleksa Haludovo na Krku i Solaris pokraj Šibenika, do remek-djela vrtića na Mihaljevcu i originalnih sakralnih objekata poput crkve sv. Nikole sa samostanom u Rijeci i crkve bl. Augustina Kažotića u Zagrebu.

Njegovo najpoznatije djelo, stadion Poljud, izgrađen 1979. godine, izazvao je veliku pozornost stručne javnosti na području sportske arhitekture te utjecao na arhitektonske vizure brojnih svjetskih stadiona.

Boris Magaš bio je professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu i tajnik Razreda za likovne umjetnosti HAZU. Rođen je u Karlovcu 1930. godine. Nakon završene arhitekture na zagrebačkom Tehničkom fakultetu 1955., godine 1977. stječe doktorat tehničkih znanosti iz područja arhitekture i urbanizma. Radi kao izvanredni profesor na Fakultetu graditeljskih znanosti u Rijeci, a zatim i kao redoviti profesor na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1988. izvanredni je član Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti, a 1990. postaje savjetnik za arhitekturu i urbanizam predsjednika Republike. Od 1991. redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Za svoj je rad dobio brojne nagrade i priznanja, uz ostalo i nagrade za životno djelo "Vladimir Nazor" 1991. te "Viktor Kovačić" 1993.