"Pogrešna dostava" pobjednik ZFF-a

Indijski film Pogrešna dostava Ritesha Batre najbolji je film ovogodišnjeg Zagreb film festivala, a žiri ga je nagradio kao emotivan, vizualno zadivljujući, umjetnički film koji komunicira s publikom diljem svijeta, objavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Hvaljeni prvijenac indijskog redatelja priča je o mladoj domaćici i neznancu pred umirovljenjem koji se povežu kada mumbajska dostavljačka služba pogriješi u dostavi užine, a u dugometražnoj konkurenciji osvojio je Zlatna kolica i četiri tisuće eura.

Posebno priznanje u toj konkurenciji dobio je Vis-a-Vis Nevija Marasovića za koji je žiri ocijenio da je vrlo jednostavan, ali iskren film i novi glas hrvatskoga filma.

Zlatna kolica za najbolji kratki igrani film i tisuću eura dobio je rumunjski film U akvariju Tudora Cristiana Jurgiua. To je priča o paru koji neuspješno pokušava prekinuti, a koja je, smatra žiri, pokazala od kakve se borbe sastoji prava ljubav.

Posebno priznanje u kratkometražnoj konkurenciji dobio je dansko-islandski film Dolina kitova Gudmundura Arnara Gudmundssona koji govori o zbližavanju dva brata u sumornom okolišu.

Konkurencija je bila odlična, uživali smo gledati neke od najboljih nezavisnih filmova iz cijeloga svijeta, ocijenio je Leo Barraclough, urednik u časopisu Variety, uz kojega su u žiriju za dugometražne i kratke filmove bili redatelj Srdan Golubović i producentica Ada Solomon.

Direktor ZFF-a Boris T. Matić zadovoljan je ovogodišnjim, jedanaestim izdanjem festivala. Bilo je sjajno, posjetitelja je bilo puno bez obzira na recesiju, dobro nas je poslužilo vrijeme. Sretni smo, a nadam se da je i publika sretna, istaknuo je.

Najbolji dokumentarni film je njemački Kapetan i njegov gusar Andyja Wolffa, koji podsjeća na slučaj iz 2009. kada su somalijski pirati oteli njemački brod. O tom događaju, svaki iz svoje perspektive, govore kapetan broda i vođa pirata, a žiri je ocijenio da je to jednostavno, ali savršeno snimljen film utemeljen na kontrastu dvaju svjetova utjelovljenih u dva lika koji izbjegavaju stereotipnu podjelu na pozitivce i negativce. Uz nagradu je dobio i tisuću eura.

Sličnom se temom bavi i srpski film Drugi susret, koji je u toj konkurenciji dobio posebno priznanje žirija. Riječ je o susretu američkog pilota i srpskog časnika protuzračne obrane koji mu je tijekom rata na Kosovu 1999. srušio zrakoplov. Njihov prvi susret zbio se putem radara, a dvanaest godina poslije susreću se drugi put kako bi razmijenili svoje priče.

Zlatna kolica u programu Kockice i deset tisuća kuna osvojio je film Ko da to nisi ti Ivana Sikavice koji, objasnio je žiri, ne dopušta gledatelju odvratiti pogled od neugodnih, ali itekako poznatih prizora iz privatnog života, a to čini na stilski hrabar način bez imalo patosa.

Posebno priznanje u tom programu dobio je film Srami se Darije Blažević koji prikazuje beskompromisnu majčinu ljubav na šaljiv i neočekivan način.
U žiriju za dokumentarce bili su redatelj Saša Ban, novinar i redatelj Sead Kreševljaković i redatelj Timo Novotny, a za Kockice redateljica Hana Jušić, producent Jožko Rutar i Alexandra Schmidt, direktorica festivala kratkog filma Filmfest Dresden.

Nakon večerašnje dodjele premijerno će se prikazati film Krugovi Srdana Golubovića.