Ekskluzivno: Ekipa HRT-a u Aleppu

Dvočlana ekipa HRT-a, Mario Sladić i Stjepan Beti, uspjela se, kao prva novinarska ekipa nakon osam mjeseci, probiti do najvećeg sirijskoga grada Aleppa, smještenog na sjeveru zemlje, blizu granice s Turskom, koji je u  građanskom ratu potpuno razoren, a danas se u njemu događa humanitarna katastrofa. Naša ekipa do prve se crte bojišta probila uz pomoć pripadnika pobunjeničkih skupina koje se bore protiv režima Bašara al-Assada.

Nakon pet dana brojnih kontrolnih točaka, mukotrpnih provjera, skrivanja tehnike i opreme, svakodnevnih avionskih raketiranja, uz pomoć Sirijskog nacionalnog vijeća i ETILAF-a naša se novinarska ekipa probila do prve linije obrane grada Alepa. Na cestama prema tome gradu nestale su 72 TV ekipe te jedan tim Crvenog križa.

Akademija Asad bila je ponos režima, danas je samo ruševina. Na tome mjestu zvanom Han al Asad, u prijevodu konačište od meda, bile su kuće režimskih pristaša s uzidanim kutijama za oružje. Nakon teških borbi koje su završile porazom Asadovih snaga njegovi su vojnici palili i rušili sve.

Borci u Aleppu nisu htjeli razgovorati ispred kamera. Ogorčeni su što svijet ne reagira, a moraju biti i oprezni jer njihove obitelji i dalje žive na režimskoj strani. Samo je jedna trećina grada Aleppa pod kontrolom režimskih snaga. Zračna luka i ova ratna akademija posljednja su velika Asadova uporišta.

Pogledajte videoprilog.