Stanić prijavio Kalmetu za udruživanje u 'zločinačku organizaciju'

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić podnio je kaznenu prijavu protiv Božidara Kalmete i njegovih najbližih suradnika zbog osnovane sumnje da su se udružili u 'zločinačku organizaciju'.

Kaznena prijava protiv Kalmete i suradnika - dokument 

'Moja saznanja, dokumentacija koju posjedujem, i do sada objavljena priznanja o načinu i razmjerima pljačke u cestogranji u vrijeme vladavine Božidara Kalmete sadržavaju sve elemente 'zločinačke organizacije' opisane u članku 89. stavku 23. Kaznenog zakona', tvrdi Stanić. 'Ovom prijavom želim Božidaru Kalmeti jednom za sva vrmena dati do znanja da ga se ne bojim i da ću ustrajati do kraja - dok svi oni koji su pljačkali HAC u njegovom mandatu, zajedno s njim na čelu - ne stanu pred lice pravde i dok ne vratimo, što je više moguće ukradenih sredstava, kazao je.

Stanić tvrdi da je Kalmeta vodio paralelnu upravu u HAC-u, a u kaznenoj prijavi je naveo i niz spornih pojedinačnih slučajeva. 'Kad se pogleda u troškovnike vidi se kako su se sjekle nepostojeće šume, primao novac za neizgrađene pješačke prijelaze i namještali natječaji za signalne stupiće', rekao je Stanić. Kalmetu je odlučio kazneno prijaviti i zbog prijetnji. Naime, kakao je objasnio Stanić, Kalmeta je prošlog tjedna najavio prijavu protiv njega zbog klevete, ali to nije učinio pa samu najavu tužbe smatra prijetnjom. Ustvrdio je da je Kalmetina metoda vladanja suptilni način pritiskanja svih onih koji bi eventualno mogli prokazati što se to događalo.

Karamarko neće smijeniti Kalmetu

Podsjetimo, u aferi 'Remorker' uhićena su dvojica bivših državnih tajnika Zdravko Livaković i Milivoj Mikulić, bivši direktor Hrvatskih cesta Stjepko Boban, bivši član uprave HAC-a Josip Sapunar, dvojica direktora Viadukta Damir Kezele i Ivan Berket te direktor Zagorje tehnobetona Miroslav Bunić. USKOK ih tereti da su od 2005. do 2010. HAC ukupno oštetili za više od 42 milijuna kuna.

Dosta mi je tog lika koji se već mjesecima da ne kažem i duže uhvatio mene k'o pijan plota. Podignut ću tužbu, pa neka gospodin svoje objede dokazuje tamo gdje će ih morati i argumentirati, poručio je Staniću Kalmeta. Ne znam radi li to kako bi prikrio svoje tragove dok je vedrio i oblačio i još uvijek vedri i oblači u sektoru naplate. Njemu smeta što su na naplatnim kućicama postavljeni videonadzori. To Staniću smeta, ustvrdio je Kalmeta.