Pupovac: U Hrvatskoj se vodi protusrpska kampanja

Potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i saborski zastupnik Milorad Pupovac izjavio je u intervjuu beogradskom dnevniku Blic, komentirajući razbijanje ćiriličnih ploča u Vukovaru, kako ima argumenata koji govore da je riječ o kampanji.

Premda nas neki uvjeravaju da se u Hrvatskoj ne vodi kampanja protiv Srba ni protiv ćirilice, previše je toga rečeno što govori da je riječ baš o toj kampanji. Ćirilica se proglašava agresorskim pismom, Srbe optužuje da su se lažno popisali tijekom popisa stanovništva, a da druge izrečene stvari i ne spominjemo, rekao je Pupovac.

On je, međutim, ocijenio kako je nakon sastanka premijera Zorana Milanovića s predstavnicima branitelja situacija malo mirnija. Što se kompromisa tiče, mogu samo kazati da za njega ima prostora, ali bi svatko morao pridonijeti da se izgradi, rekao je Pupovac.

Stradanje Vukovara i njegovih građana, u kojem se redovito zaboravlja i stradanje njegovih građana srpske nacionalnosti, koristi se kao opravdanje u ovoj kampanji i time narušava sve ono što je stvarano od mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Stvara se ozračje u kojem će rat biti važniji od mira, upozorio je Pupovac.

Nedavni susret dvojice šefova država Tomislava Nikolića i Ive Josipovića Pupovac je ocijenio kao simbolički poticaj odnosima dviju zemalja.