Jabuka slavi 45 godina

Izložbom plakata dizajnerskog dvojca "Bože sačuvaj" u Kulturno-informativnom centru počinje obilježavanje 45. godišnjice osnutka kluba Jabuka koji, uz kraću stanku početkom ratnih devedesetih, ne prestaje djelovati kao jedno od najprepoznatljivijih mjesta za alternativnu i rock- glazbu u Hrvatskoj, ali i regiji.

Klub je u veljači 1968. osnovala skupina entuzijasta, a potkraj sedamdesetih Jabuka je postala sjedište lokalne omladinske organizacije. Ondje se uvijek mogla čuti najnovija glazba koja nije mainstream, a osobitost kluba bila je da je od samih početaka djelovao kao rasadnik novih glazbenih trendova, s naglaskom na nezavisnu glazbenu scenu.

U tom su se klubu od početka okupljale razne subkulturalne skupine, a osamdesetih ponajviše pankeri i darkeri. Zbog imidža potonjih, crne odjeće, s klubom se u medijima povezivala sekta Crna ruža, nakon čega je postao prepoznatljiv i u širim krugovima, pa se iz tog doba pamti priča o starijim gospođama koje su, kako bi zaštitile mlade, došle u klub s vijencima češnjaka u rukama.

Početkom rata klub na zagrebačkom Jabukovcu kratko je bio zatvoren, nakon čega je nastavio raditi uz poneke krizne situacije zbog financija, loše društveno-političke klime i nezadovoljnih susjeda. Devedesetih je nastavio s brojnim glazbenim, video i koncertnim programima, a na to se razdoblje odnosi i izložba plakata u KIC-ovoj fotogaleriji, koja će biti otvorena do 10. studenog.

Izložit će se dvadeset plakata iz privatne zbirke Albina Uršića koji je uz Borisa Kuka djelovao u "Bože sačuvaj". Među izlošcima će biti i prvi plakat Borisa Bućana nastao za tadašnji omladinski klub Jabuka, koji je za izložbu ustupio Muzej za umjetnost i obrt.

U srijedu, 30. listopada, u KIC-u će se održati tribina o povijesti kluba, koncertima, bendovima koji su ondje svirali i dugogodišnjoj vjernoj publici. Na tribini će sudjelovati Mile Kekin, Dubravko Jagatić i Albino Uršić, a s njima će razgovarati Ante Batinović, glazbeni kritičar i novinar.

Klub Jabuka na svojoj je stranici na Facebooku najavio i izložbu o 45-godišnjoj povijesti kluba u Arheološkome muzeju u Zagrebu koja će se otvoriti 13. prosinca. Sve one koji su na neki način bili dio kluba pozvali su da im pomognu u prikupljanju materijala za tu izložbu.