Drugi bijenale slikarstva i "Vienna Calling" u Meštrovićevu paviljonu

Likovna manifestacija 2. bijenale slikarstva održat će se u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu od 30. listopada do 24. studenoga i bit će podijeljena na dvije cjeline - izložbu dvanaestero suvremenih austrijskih slikara Vienna Calling i hrvatsku selekciju koja će predstaviti 53 hrvatskih likovnih umjetnika svih generacija.

Kustos hrvatske selekcije i dopredsjednik HDLU-a Tomislav Buntak rekao je na konferenciji za novinare u Klubu HDLU-a kako je cilj projekta predstavljanje suvremene hrvatske slikarske scene unatrag dvije godine u paralelnom postavu s inozemnom izložbom kako bi se mogle napraviti poveznice između domaće i internacionalne scene.

Hrvatska je selekcija podijeljena na dvije cjeline. Prvu čine pozvani autori, a drugu 43 autora. Posebnost je ovogodišnjeg bijenala u tome što je zastupljeno čak 16 slikarica, od kojih je njih 14 mlađe od 30 godina. Među odabranim umjetnicima zastupljena je generacija mladih umjetnika od kojih su mnogi već poznati, od Zlatana Vehabovića, Sebastijana Dračića, Pavla Pavlovića, Stjepana Šandrka i drugih do najmlađih i manje prisutnih na sceni poput Mohamada Davida Shreima, Grgura Akrapa, Ivana Markovića i Ivana Prerada, preko Josipa Dražena Pavića i Ivana Lovrekovića, koji se motivom i načinom nalaze po strani od suvremene slikarske scene, do široke grupacije srednje generacije hrvatskih slikara poznatih u likovnoj javnosti koji su svojim izložbama oblikovali scenu posljednjih dvadeset godina.

Od pozvanih autora tu su Boris Bućan, Đuro Seder, Zlatko Keser i Nikola Koydl. Pozvano je također pet mladih slikarica - Željka Cupek, Martina Grlić, Ivona Jurić, Lea Popinjač i Vanja Trobić - koje su nizom zanimljivih projekata u posljednje dvije godine iskočile u vidokrug profesionalne javnosti.

Partner ovogodišnjeg bijenala je Beč, a izložba Vienna Calling predstavlja dvanaest umjetnika mlađe generacije koji žive i rade u Beču. Kustosica Theresia Hauenfels kazala je kako je poziv za izlaganje u Hrvatskoj izazvao veliko zanimanje austrijskih umjetnika. Što se tiče same izložbe, željela je na njoj prikazati ne slikare nego umjetnike koji se koriste slikarstvom kao umjetničkom metodom u izražavanju svojih ideja.

U Galeriji Bačva HDLU-a dvanaest umjetničkih pozicija iz Beča predstavit će Alfredo Barsuglia, Johanna Binder, Christian Eisenberger, Dorothee Golz, Aurelia Gratzer, Marlene Hausegger, Karen Hollander, Jakob Lena Knebl, Eric Kressnig, Hans Scheirl, Martin Schnur i Norbert Trummer.

Okupili smo ne samo uspješne mlade umjetnike nego i one koji su već imali velike izložbe u Beču, a jedan od njih je čak i profesor na bečkoj Likovnoj akademiji, rekla je Hauenfels.

Izložba austrijskih i hrvatskih umjetnika po tipu radova i načinu postava upućuje na određene poveznice. To se dogodilo posve spontano i govori da je hrvatsko slikarstvo dio suvremenih svjetskih tokova, napomenuo je Buntak.

Direktor Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu Georg Christian Lack ističe da  je projekt samo nastavak duge tradicije kulturne suradnje između Beča i Zagreba. On je i dobrodošlica Beča našim hrvatskim prijateljima, poručio je.