Državni inspektorat upozorava na opasne proizvode

Državni inspektorat upozorava na četiri prizvoda rizična za zdravlje i sigurnost potrošača, a riječ je o uočenim nepravilnostima na motociklima Kawasaki, nosaču upravljača Topran na motornim vozilima te ukrasnim svijećama.

Iz Državnog inspektorata upozoravaju na ukrasne svijeće za unutrašnje prostore u obliku šibica na drvenom štapu (robna marka BMX, model 23448933, 157 komada) različitih boja iz Kine, koje predstavljaju opasnost za korisnike jer tijekom upotrebe previsok plamen može uzrokovati zapaljenje drvenih štapića, što može opeći korisnika.

Distributer tih svijeća za Hrvatsku tvrtka BauMax dragovoljno je povukao sporne proizvode s tržišta i izvršio povrat od krajnjih korisnika, navodi se u obavijesti.

Iz Inspektorata upozoravaju i na neispravne postavke u elektronskoj kontrolnoj jedinici motocikla Kawasaki, NINJA 300 i NINJA 300 ABS proizvedenih na Tajlandu 2013. godine. Ti motocikli predstavljaju opasnost za korisnike jer postoji mogućnost da se neočekivano zaustave zbog neispravnih postavki u elektroničkojkoj kontrolnoj jedinici motocikla, što može ozlijediti korisnika.

Na besplatan pregled i po potrebi zamjenu ABS uređaja pozvani su i kupci motocikla Kawasaki, tipa EX300, ZR800, modeli NINJA 300, Z800, proizvedenih također na Tajlandu 2013. godine, jer postoji mogućnost da kod naglog kočenja motocikla dođe do blokiranja kotača, što može uzrokovati ozljedu korisnika.

Potrošače pozivaju i na zamjena nosača upravljača Topran na motornim vozilima proizvedenima u Turskoj između 11. svibnja 2012. i 21. svibnja 2013. godine jer postoji mogućnost da se, zbog nečistoća u odljevku, nosač upravljača slomi, što može uzrokovati ozljedu korisnika. O mogućnosti zamjene nosača upravljača potrošače su obavijestili distributeri za Hrvatsku, tvrtke Tokić iz Sesveta i Intercars iz Zagreba.

Provodeći inspekcijski nadzor Državni inspektorat je do sada izdao ukupno 134 obavijesti potrošačima o identifikaciji proizvoda opasnih za sigurnost i zdravlje potrošača koje su inspektori otkrili na hrvatskom tržištu, kao i o prirodi opasnosti i poduzetim mjerama.

Najviše je obavijesti izdano za dječju odjeću i obuću, dječju opremu i proizvode za djecu - ukupno 72. Za kućanske aparate izdano je 15 obavijesti, za hranu 7, a za vozila 11 obavijesti.

Iz Državnog inspektorata pritom napominju da je pregled svih proizvoda za koje je utvrđeno da predstavljaju opasnost za korisnika objavljen na njihovim mrežnim stranicama.