Festival hrvatskog filma od 31. listopada u Londonu

Filmovi "Pismo ćaći" Damira Čučića i "Sonja i bik" Vlatke Vorkapić otvorit će 31. listopada u londonskom kazalištu LOST Festival hrvatskog filma - Dobrodošla Hrvatska, u okviru kojega će se prikazati sedam dugometražnih i jedan eksperimentalni kratki film.

Povod ovogodišnjem izdanju je punopravno članstvo Hrvatske u EU, a cilj mu je pružiti što širi tematski i estetski presjek suvremene hrvatske filmske produkcije, ispitujući pritom prijem i status domaćih filmova u inozemstvu, izvijestili su organizatori festivala, Centar za kulturu Trešnjevka, MM Centar SC-a i Britansko-hrvatsko društvo.

Na festivalu će se prikazati i filmovi "Nije kraj" Vinka Brešana, "Od do" Mirande Herceg, "Neka ostane među nama" Rajka Grlića, dok će subota, 2. studenog, većinom biti posvećena Zrinki Cvitešić, glumici koja sada radi u Londonu, dobitinica je prestižne nagrade za debitanticu godine i zapažena po ulozi u mjuziklu "Once" na londonskom West Endu. Prikazat će se njezini filmovi "Lea i Darija" Branka Ivande, "Ljudožder vegatarijanac" Branka Schmidta i "Na putu" Jasmile Žbanić, a nakon projekcija odgovarat će na pitanja iz publike.

Redatelj Arsen A. Ostojić predstavit će 2. studenog u kinu BAFTA svoj film "Halimin put", za koji je nedavno u Londonu osvojio glavnu nagradu za najbolji međunarodni film festivala nezavisne produkcije, Raindance Film Festival u Londonu.

Program filmova omogućili su producenti filmova, dok su financijsku potporu dali zagrebački Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport te HAVC.