Šesnaesti festival stripa

Iako su mu već više puta predviđali smrt, strip očito nije mrtav, a unatoč krizi - nije ni Crtani romani šou. Iza nas je još jedno izdanje najdugovječnijeg festivala stripa koji se održao 16. put. Kao i prošlih godina, predstavljena su različita izdanja, održane tribine, razgovori s gostima i, ono što svi posjetitelji vole, brojni poznati autori crtali su i potpisivali stripove.

Stripovi su se uselili u zagrebačku Tvornicu kulture. Veliki pogon zauzeo je sajam stripova. Prilika je to za pregled godišnje produkcije stripa u Hrvatskoj, ali i izvrstan način da se privuku novi čitatelji.

Kao i svake godine, na festivalu su gostovali ugledni inozemni autori. Publici su se, među ostalima, predstavili autor Mister Noa Roberto Diso, tvorac Nicka Raidera Stefano Biglia, Didier Pasamonik, teoretičar stripa i urednik francuskog izdanja časopisa Heavy Metal. Posljednji ističe da je takvih festivala u Francuskoj godišnje 300-tinjak.

Kako ističe organizator Slaven Gorički, strip je trenutačno najdinamičniji medij u svijetu - spašava Hollywood, kulturno je blago Francuske, najbrže rastuća kulturna industrija u Njemačkoj i najvažniji izvozni proizvod japanske kulturne politike. Organizatorima je želja potaknuti ulaganja u hrvatski strip koji je imao i ima svjetski priznate autore.

Pogledajte video.