Plesna predstava "Anything" premijerno u ZKM-u

U Zagrebačkom kazalištu mladih premijerno će biti izvedena plesna predstava Anything španjolskog koreografa Daniela Abreua, napravljena posebno za šestero plesača Zagrebačkog plesnog ansambla i najavljena kao ples živih tijela u praznom prostoru.

Kako se navodi u najavi predstave na mrežnim stranicama Zagrebačkog plesnog ansambla, Anything (Bilo što) iz naslova odnosi se na bilo što što se može dogoditi u vremenu od rođenja do smrti. Priča nema klasičnu strukturu ni likove, samo plesače koji na sceni čine ono u čemu su dobri, dodaje se. Njih šestero - Petra Chelfi, Aleksandra Mišić, Martina Nevistić, Petra Valentić, Ognjen Vučinić i Matea Bilosnić - plešu na koreografiju renomiranog španjolskog koreografa i plesača, kreiranu posebno baš za njih.

To je ples živih tijela u praznom prostoru. Radnja se zbiva kroz niz slika smještenih između jave i manje stvarnog života, u potpuno estetskom okviru. Penje se do visina na visokim potpeticama i pada do zmijskog gmizanja kroz geste, tikove, zagrljaje, potrebe za davanjem i primanjem ljubavi, i kroz borbu. To je svijet koji izravno odgovara na ono što vidiš i čuješ. Odatle putuje do mjesta koja bi mogla pripadati snovima. Sve proizlazi iz tijela. Ono utjelovljuje Anything. Već samo tijelo u pokretu priča je za sebe, mišići pamte sve što nam se dogodilo u životu, a mi ćemo vam prikazati dio toga, stoji u najavi.

Za odabir kostima zaslužna je Kristina Jakovac Bangoura, glazbu potpisuju Peter Broderick and Machinefabriek i Max Richter, dok je dizajner rasvjete Aleksandar Čavlek.

Predstava je realizirana u suradnji sa ZKM-om i uz potporu zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport, Ministarstva kulture te španjolskog kulturnog foruma AC/E Accion Cultural Espanola.