Izloženo neprocjenjivo blago svetog Januarija

Jedna od najvrjednijih svjetskih zbirki dragulja, posvećena svecu zaštitniku Napulja, prvi je put u povijesti napustila taj grad i izložena je u Rimu, javlja BBC.

Blago svetog Januarija po vrijednosti se može mjeriti s britanskim krunskim draguljima ili s riznicom ruskih careva. Sedamdeset izložaka pod iznimnim je mjerama sigurnosti prevezeno u Rim. Zbirka je veći dio vremena bila sklonjena u sefovima napuljske katedrale.

Posebnu pozornost plijenit će biskupska mitra, ukrašena s 3964 dijamanta, rubina i smaragda, napravljena kako bi se njome okrunila bista svetog Januarija koja se Napuljem nosi u procesiji na njegov blagdan 19. rujna. Najvažniji izložak zasigurno je ogrlica svetog Januarija, čija je izrada počela 1679. godine i vjerojatno je među najvrjednijima na svijetu. Sastavljala se stoljećima od tisuća komada dragog kamenja.

Izložba uključuje i brojne darove monarha iz vremena kada je Napuljsko kraljevstvo bilo jedno od najvažnijih u Europi.

Napuljski biskup Januarije mučenik je i svetac iz trećeg stoljeća. Prema legendi, stradao je u Dioklecijanovim progonima kršćana. U Napulju ga se stoljećima štuje kao zaštitnika grada od kuge, ratova, potresa, brodoloma i prirodnih nepogoda.

Izložba će biti otvorena od 30. listopada do sredine veljače.