Skinuta dvojezična ploča u Varaždinu

Najnoviji incident sa skidanjem dvojezičnih ploča dogodio se u Varaždinu. Nepoznati je počinitelj sinoć otrgnuo ploču s pročelja zgrade u kojoj se nalazi Vijeće srpske nacionalne manjine, koja u Varaždinu broji 400-tinjak članova. Policija još traga za počiniteljem.

'Razgovarao sam s predstavnicima Vijeća i gradonačelnikom i došli smo do zaključka da se u našem kulturnom i dostojanstvenom gradu ne može desiti što se desilo. Mogu reći da je napad na ćirilicu - napad na srpsku zajednicu u Hrvatskoj', izjavio je Mile Sekulić, član Vijeća srpske nacionalne manjine u Varaždinu.

Gradonačelnik Varaždina Goran Habuš izjavio je kako je neugodno iznenađen tim činom. Varaždin koji za sebe drži da je građanski, europski grad, koji poštuje raznolikosti i svačije vrijednosti, ne može si ovako nešto dopustiti. Oštro osuđujemo ovaj čin i teško mi je vjerovati da ga je počinio netko od Varaždinaca, barem ne od onih koji bi sebe nazvali Varaždincem, ustvrdio je Habuš.

U Varaždinu živi 380 pripadnika srpske nacionalne manjine. Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Varaždina osnovano je 2011. godine, a u rujnu 2012. na korištenje je dobilo prostore u blizini varaždinskog gradskog središta.