'Izići ću na referendum i glasovati protiv'

Mislim da odredba o definiranju braka kao zajednice žene i muškarca ne pripada u Ustav. Izići ću na referendum i glasovati protiv, izjavio je predsjednik Republike Ivo Josipović gostujući u emisiji Hrvatskoga radija "S predsjednikom uz kavu".

Predsjednik je, nadalje, istaknuo kako se na tom primjeru bruse demokratska načela.

LGBT zajednica: Referendumsko pitanje neustavno, građani, podržite nas

Riječ je o osjetljivu pitanju i svi se moramo pridržavati Ustava pa tako i rezultata referenduma. No pitanje je je li nam ovakav referendum potreban. Odnos prema manjinama svih vrsta vrsta je demokratske legitimacije društva, rekao je Josipović.

Predsjednik je komentirao i prijedlog o novom popisivanju stanovništva u Vukovaru kao i poruku iz toga grada da će tijekom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara biti iskazano mišljenje o vladajućima.

Državni zavod za statistiku je naveo kako je popis je provedene po pravilima struke i stoga, ako se ne dokažu zloupotrebe, nema osnova za novi popis. Što se, pak, tiče Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, smatram da toga dana nema mjesta za politiku: nemojmo ponižavati žrtve Vukovara uvlačenjem politike, rekao je Josipović.

Vukovar - izmijenjen Statut; mjesto posebnog pijeteta, pismo latinica

U vezi s dvojezičnim pločama Josipović je istaknuo kako je vrijeme da se zatvori ta priča.

Trebam pokazati društvu vrlinu kompromisa. Ne smijemo dopustiti da ta priča bude uzrok jačanja tenzija u društvu, naglasio je predsjednik.