Lesar za HTV otkrio buduće akte za referendume


Nakon nekoliko krugova razgovora oko mogućih ustavnih promjena, ali i novog Zakona o referendumu te izmjena Zakona o Ustavnom sudu koji regulira njihovu nadležnost kada je građanski referendum u pitanju, s SDP-om smo suglasili da ti pravni akti moraju ići paralelno na razmatranje i u raspravu. Rekao je to predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar u Dnevniku 3 HTV-a.

Dogovorena je potreba promjene Zakona o Ustavnom sudu - da on odlučuje na početku postupka, da se broj potpisa s 10% smanji na 200.000 kada građani traže referendum, da se ustavom odrede područja o kojima se na referendumu ne bi moglo odlučivati te da se izlaznost birača regulira na niže od 50% (vjerojatno 40%).

Nije kasno za ocjenu ustavnosti pitanja za referendum „U ime obitelji“, Sabor to može donijeti u sklopu rasprave koju očekujemo ovaj tjedan – da prije konačne odluke zatraži ocjenu ustavnosti pitanja prema ustavnom sudu koji ima rok od 30 dana za zaključak. Nova pravila primjenjivala bi se samo na nove, buduće referendume, rekao je Lesar.

Cijeli razgovor s Lesarom donosimo u videoprilogu.