U Brodosplitu dogovoren socijalni mir i pregovori

Na sastanku predsjednika Republike Ive Josipovića s čelnicima sindikata i predstavnikom Uprave Brodosplita postignut je sporazum kojim je uspostavljen socijalni mir i otvoreni pregovori, priopćeno je iz predsjednikova ureda.

Na sastanku, na kojem su sudjelovali i ministar rada Mirando Mrsić te pomoćnica ministra gospodarstva Sabina Škrtić, dogovoreno je da će početi pregovori o novom ili izmijenjenom kolektivnom ugovoru u Brodosplitu i ovisnim društvima koja su obuhvaćena procesom restrukturiranja.

Prihvaćeni model kolektivnog ugovora ponudit će se na pristupanje ostalim Brodosplitovim novoosnovanim ovisnim društvima. Za vrijeme pregovora, koji će trajati tri mjeseca, vladat će socijalni mir koji uključuje urednu isplatu plaća i poštivanje zakonskih prava radnika. Za trajanja pregovora sve će strane odgovorno i uz poštovanje druge strane nastupati u javnosti, sukladno obvezama koje su preuzete, stoji u zaključcima sa sastanka.

Također je dogovoreno da će se u Brodosplitu i svim ovisnim društvima omogućiti sindikalni rad, sukladno zakonu i drugim propisima. Sindikati će Upravi dostaviti popis članova, a Uprava će u roku od pet dana sindikatima navesti u kojoj su tvrtki - matičnom ili ovisnom društvu - oni zaposleni.

Uprava se obvezuje da će ustegnuti sindikalnu članarinu zaposlenicima za koje sindikati ustvrde da su njihovi članovi, a sindikati u slučaju spora preuzimaju odgovornost za točnost podataka, uključivši i refundaciju neopravdano uskraćenih sredstava.

Zaključke su potpisali predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević, predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić, predsjednika Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević, predsjednik Radničkog sindikata Brodosplita Ivan Čavka, glavni povjerenik Sindikata metalaca Joško Franić te član Uprave Brodosplita Darko Pappo.

Matijašević je u izjavi za Hinu izrazio zadovoljstvo time što su se u rješavanje problema splitskog brodogradilišta uključili predsjednik Republike i ministar rada te što je postignuti dogovor potpisan i što su utvrđeni rokovi.

Na upit hoće li radnici kojima je zabranjen ulazak u brodogradilište biti vraćeni na posao, Matijašević je odgovorio da to nije bio predmet dogovora. Podsjetio je da se u Brodosplitu nalazi inspekcija rada koja provodi nadzor postupka prema radnicima, za koji sindikati smatraju da nije bio zakonit.

Šegvić je naglasio kako je najvažnije otvaranje postupka kolektivnog pregovaranja i priznavanje sindikata. Ovo je veliki početak i mi smo govorili da je razgovor jedini mogući način rješavanja problema. Zašto je bilo drugačije, nije mi jasno i sada smo opet na početku, a to smo mogli biti prije mjesec ili tri mjeseca, rekao je.

Najbitniji su interesi Brodosplita i grada Splita i njihova budućnost, a ne mi kao pojednici, poručio je Šegvić. Najavio je da će sutra sindikati razmotriti situaciju i vidjeti što dalje jer, kaže, nije lako živjeti pod takvim tenzijama.

Brodosplit traži dozvole za strane radnike

Podsjetimo, sredinom listopada oko 250 radnika Brodosplita prosvjedovalo je i obustavilo rad u brodogradilištu zbog kašenjenja plaće. Nakon toga uprava je protiv njih pokrenula disciplinske postupke, a radnici su u tvrtku pozvali Inspektorat. Nakon davanja očitovanja o disciplinskom postupku, 200 radnika vraćeno je potkraj mjeseca na posao.