Odgovor Ljubljani: Hrvatska poštuje Memorandum iz Mokrica

Hrvatska se strana drži i držat će se preuzetih obaveza iz Memoraduma iz Mokrica koji su 11. ožujka potpisali premijer hrvatski premijer Zoran Milanović i tadašnji slovenski premijer Janez Janša i očekuje da slovenska strana učini isto, priopćilo je hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova. U Memorandumu je navedeno da će Vlada RH osigurati zastoj svih sudskih postupaka koje su pokrenule dvije hrvatske banke, a Vlada Republike Slovenije osigurat će i suglasnost LJB kao tuženika u tim postupcima, navodi se u priopćenju.

'Prema hrvatskom zakonodavstvu, potrebno je da se o zastoju suglase sve strane u sporu, dakle i tuženici. Hrvatska je sa svoje strane osigurala uvjete za zastoj postupka. Očekujemo da slovenska strana učini isto', poručuje MVEP. Kada je u pitanju rješavanje prenesene štednje kroz sukcesiju, 'Hrvatska je, upravo slijedom dogovora iz Memoranduma, zajedno sa slovenskom stranom uputila pismo Banci za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu te ju pozvala da omogući da se pod njegovim okriljem (kako je to predviđeno Sporazumom o sukcesiji) organiziraju pregovori između Vlade RH i Vlade RS o prenesenoj deviznoj štednji LJB u RH', kaže MVEP, dodajući da je odgovor BIS-a poznat - banka je priopćila kako je njezina uloga u pregovorima o jamstvima na devizne depozite između zemalja bivše Jugoslavije prestala.

Ljubljana upozorava: Štednja nije predmet sudova

Odluka suca općinskog suda u Zagrebu da odbije zahtjev odvjetnika Ljubljanske banke o prekidu postupaka protiv te banke zbog tzv. prenesene devizne štednje hrvatskih štediša nekadašnje Ljubljanske banke Zagreb 'logičan je nastavak politike kronične nevjerodostojnosti' Hrvatske prema Sloveniji koji pokazuje i sadašnja hrvatska vlada, tvrdi u utorak u oštrom komentaru ljubljansko Delo. 'U Hrvatskoj i u razdoblju drukčije i bolje vlade od one hadezeovske očito funkcionira politička kontrola koju je u sudstvo uspješno uveo Vladimir Šeks. Čini se da ni premijeru Zoranu Milanoviću taj instrument nije stran. To zapravo i nije iznenađenje ako se zna da je zbog lex Perkovića glatko potrošio uglede u EU-u', navodi u komentaru na prvoj stranici Delo.