Marić čeka dogovor Hrvatske i Srbije

Hrvatski branitelj Veljko Marić, kojeg su srpske pravosudne vlasti premjestile iz zatvora u Padinskoj Skeli kod Beograda u Kazneno-popravni zavod (KPZ) u Sremskoj Mitrovici, čeka dogovor resornih ministarstva Srbije i Hrvatske.

Ministarstva bi se trebala dogovoriti oko Marićeva izručenja Hrvatskoj na izdržavanje kazne od 12 godina zatvora za ratni zločin te da se završe odvojeni istražni postupci koje protiv njega vodi srbijansko pravosuđe.

Branitelji u šoku zbog presude Mariću

Kako je Hini potvrdio Marićev odvjetnik Đorđe Dozet, hrvatskim pravosudnim vlastima već su više puta upućene zamolbe i pozivi da, na temelju obveza o međunarodnoj pravnoj pomoći, surađuju u istražnom postupku koji se u Srbiji protiv Marića vodi za još tri ratna zločina navodno počinjena kod Grubišnog Polja.

Činjenica je da je Veljko Marić već pune tri godine, što u pritvoru, što u zatvoru, u Srbiji, da izdržava kaznu od 12 godina zatvora po jednoj pravomoćnoj presudi, a da se istraga vodi za još tri radnje izvršenja kaznenog djela ratnog zločina, također navodno počinjenog na teritoriju Grubišnog Polja, rekao je Dozet.

U povodu istrage koja se protiv Marića u Srbiji vodi već više od godinu dana, njegov odvjetnik kaže da istražni sudac šalje zamolbe i pozive u Hrvatsku kako bi se istraga završila ispitivanjem svjedoka koji ne žele svjedočiti u Srbiji.

Koliko je meni poznato, iz Hrvatske još nije stigao nikakav odgovor u smislu suradnje na koju pravosudne vlasti obvezuje međunarodna pravna pomoć, rekao je Dozet, navodeći kako se, po njegovim saznanjima, hrvatsko pravosuđe o slučaju Marić, unatoč zamolbama i pozivima iz Beograda, ne oglašava već dvije godine.


'Ignorantski odnos prema slučaju'

Dozet je naglasio kako je zbog ignorantskog odnosa i hrvatskih i srbijanskih vlasti prema njegovu branjeniku već uputio žalbe i međunarodnim pravnim institucijama u Strasbourgu, ali da još čeka odgovor.

Hini je neslužbeno potvrđeno u srbijanskom ministarstvu pravosuđa, kako je Marić iz Padinske Skele premiješten u KPZ Sremska Mitrovica na molbu hrvatskog ministra branitelja Predraga Matića, upućenu premijeru Ivici Dačiću i predsjedniku Tomislavu Nikoliću tijekom susreta izaslanstava dviju država,   prilikom posjeta hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Beogradu 16.   listopada.


Uhićen 2010.

Marić je uhićen 2010. godine na granici Srbije i Bugarske, a u Beogradu je pravomoćno osuđen na 12 godina zatvora zbog ubojstva civila u Grubišnom Polju 1991. godine.

Žalbeni sud u Beogradu u ožujku 2012. potvrdio je prvostupanjsku presudu Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kojom je Veljko Marić, kao nekadašnji pripadnik Zbora narodne garde (ZNG), osuđen na 12 godina zatvora.