Među pronađenim umjetničkim blagom i Picassove slike

Umjetničko blago koje su opljačkali nacisti, a koje je otkriveno u jednom stanu u Münchenu, obuhvaća umjetnine iz 16. stoljeća pa sve do modernog razdoblja, objavile su njemačke vlasti. Ističu da su među umjetninama i djela velikana poput Canaletta, Courbeta, Picassa, Chagalla te Toulouse-Lautreca. 

Prošle godine, tijekom pretrage stana, carinski službenici pronašli su oko 1400 umjetničkih djela, rekao je Siegfried Kloeble iz istražnog carinskog ureda. Kada smo pretražili stan, pronašli smo mnogo slika. Bile su profesionalno uskladištene i u jako dobrom stanju, dodao je. Smatra da su optužbe medija, koji tvrde da su vlasti dvije godine skrivale to otkriće, pretjerane.

Jedna židovska skupina optužila je Njemačku za moralno sudjelovanje u skrivanju ukradenih slika. Njemačke vlasti izložene su kritikama da je proces povrata umjetnina pokradenih iz europskih muzeja tijekom Drugoga svjetskog rata presložen i da nema dovoljnu financijsku potporu.

Iz Ureda javnog tužitelja u Augsburgu potvrdili su da ne planiraju objaviti popis umjetnina na internetu. Umjesto toga, pozivaju se svi koji misle da bi među pronađenim blagom mogle biti umjetnine njihovih predaka da se jave.