Ekranizacija "Šegrta Hlapića" premijerno u kinima

Nizu događaja kojima se ove godine obilježava stota obljetnica objavljivanja romana Ivane Brlić-Mažuranić "Čudnovate zgode šegrta Hlapića" uskoro se pridružuje ekranizacija tog književnog klasika za djecu. Film "Šegrt Hlapić" Silvija Petranovića premijerno se prikazuje večeras u Zagrebu, a od 7. studenoga može se pogledati u hrvatskim kinima.

Poznata je to priča o malom šegrtu (Mile Biljanović) koji bježi od majstora Mrkonje (Goran Navojec) i kreće na put kako bi činio dobro. Uskoro mu se pridružuje djevojčica Gita (Ena Lulić) s kojom nastavlja pustolovine, susreće one koji im žele pomoći, ali i nauditi. Na tom se putu, u noći punog Mjeseca, suočava i s najgorim od njih, Crnim Čovjekom (Milan Pleština).

Redatelj Silvije Petranović, koji je i scenarist filma, rekao je nakon projekcije za novinare da, iako se film umnogome oslanja na književni predložak, postoje i manje promjene pa očekuje da će se publika iznenaditi ponekim rješenjima.
Dodao je da se tijekom snimanja pazilo na razne pojedinosti, od materijala za kostime i scenografije za koju su čak izgrađeni kuća i štagalj do posebnih efekata, prvoga virtualnog kaskadera i 3D modela.

Snimanje je trajalo dva i pol mjeseca na lokacijama od Zagreba do Osijeka, produkcijski je bilo zahtjevan i naporan, no to se ne primjećuje jer je film divan, topao i pravi dječji, rekla je Maydi Mervar Petranović, koja je uz redatelja producirala "Šegrta Hlapića".

Dvoje glavnih glumaca, Mile Biljanović i Ena Lulić, izabrani su među oko dvije tisuće djece na audicijama u Osijeku, Bjelovaru i Zagrebu. Oboje su rekli kako im je snimanje bilo iznimno iskustvo, kao i druženje s ostalim glumcima, a zadovoljni su i rezultatom.

Majstoricu glumi Hristina Popović, gospodara cirkusa Livio Badurina, dobrog košarača Mustafa Nadarević, Grgu Bojan Navojec, bogatog košarača Nikola Kojo, gazdu Ivo Gregurević, starog mljekara Špiro Guberina, bogatog gospodina Damir Lončar, vlasnika vrtuljka Danko Ljuština, Markovu majku Daria Lorenci, baku Marija Kohn i služavku Maša Petranović.

Snimatelj je Mirko Pivčević, montažer Andrija Zafranović, scenograf Ivo Hušnjak, kostimograf Ante Tonči Vladislavić, skladateljica Anita Andreis, a za posebne efekte bio je zadužen Kristijan Mršić.