Slavonski gradovi moraju platiti 80 milijuna kuna

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić izvijestio je da je javna ustanova Zbrinjavanje otpada istočne Slavonije (ZOIS), koju je osnovalo pet slavonskih gradova, izgubila sudski spor protiv austrijskih tvrtki Strabaga i Saubermachera zbog raskida ugovora o gradnji regionalnog odlagališta otpada te da bi gradovi trebali platiti oko 80 milijuna kuna odštete.

Riječ je o Vukovaru, Vinkovcima, Belom Manastiru, Županji i Osijeku. Zbog nepoštovanja odredaba ugovora o izgradnji regionalnog odlagališta otpada kod osječkog prigradskog naselja Antunovca, posebice zbog nedobivanja građevinske dozvole u predviđenom roku, ugovor je raskinut u siječnju 2009., nakon čega su Strabag i Saubermacher pokrenuli sudski spor tražeći odštetu za izgubljenu dobit.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare Vrkić je najavio kako Gradska uprava ima pravo na žalbu, ali se boji da bi za neke kriminalne radnje međunarodnog kriminala račun na kraju mogli plaćati građani. Vrkić je pozvao i Vladu da se uključi u taj slučaj jer se, kako je rekao, ne može dogoditi da poharani istok u ratu, u miru opljačkaju oni koji nisu napravili nikakav posao, a iz toga kraja žele uzeti golem novac.

Upozorio je Vladu da je, prema njegovim informacijama, u monetizaciji Hrvatskih autocesta (HAC) navodno spreman sudjelovati i Strabag. Zapitao se može li u takvim projektima sudjelovati netko tko, kako je rekao, s ovih prostora pokušava oduzeti nešto što mu ne pripada.

Vrkić je pozvao državna tijela da zaštite građane od onih koji su smišljeno napravili sve kako bi došli do novca koji im ne pripada. Rekao je da je i osobno podnio kaznenu prijavu protiv nekoliko osoba jer je dosad za odvjetničke usluge, za spor koji je izgubljen, plaćeno 12 milijuna kuna. Bit ćemo ustrajni u tome da ne sudjelujemo u pljački koja je organizirana protiv istoka Hrvatske. Ako ovo dođe na naplatu, pitanje je što možemo raditi s proračunom jer smo ionako zatekli praznu blagajnu, zaključio je Vrkić.

Rijeka: Kazne zbog smrada s odlagališta

Na Prekršajnom sudu u Rijeci danas su tamošnje Komunalno društvo Čistoća i odgovorne osobe Zlatko Štok i Stjepan Ropac proglašeni krivima jer su prouzročili nesnosan smrad zbog neodgovarajućeg skladištenja i baliranja otpada na odlagalištima Viševcu i Marišćini.

Komunalno društvo Čistoća kažnjeno je s 200.000 kuna, a njegov tadašnji direktor Zlatko Štok i voditelj objekta odlagališta Stjepan Ropac s po 50.000 kuna.