50 dana štrajka - Babić i Prašnjak zadovoljni

U Ministarstvu zdravlja i danas se pregovaralo o kolektivnom ugovoru, dok liječnici štrajkaju već 50 dana. Uvjerenje da će u iduća dva dana postići dogovor izrazili su nakon pregovora predsjednik Hrvatskoga liječničkog sindikata Ivica Babić i predsjednica strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak.

Danas je pregovaračka atmosfera bila pozitivna. Nastojali smo postići kompromise, ali još ništa nije gotovo, rekao je Babić. Mi znamo prepoznati vrijeme i trenutak u kojem živimo. Pitanja vezana za status naše profesije donekle smo riješili našim štrajkom, rekla je Prašnjak.

Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, kao i ministar zdravlja Rajko Ostojić danas nakon pregovora nisu željeli dati nikakve izjave novinarima. Pregovori se nastavljaju sutra.

Liječnici: Dogovor ili kuvertiranje otkaza

Prije dva dana Babić je izjavio kako je kamen spoticanja u pregovorima Spomenka Avberšek. Ona, pak, tvrdi kako ništa neće potpisivati dok se kriteriji ne ujednače za svih 72.000 zaposlenih u zdravstvu. Ustvrdila je kako Babić traži da se kolektivnim ugovorom poboljšaju uvjeti rada za samo 5.700 liječnika od njih 12.600, koliko ih je ukupno u sustavu, za što bi trebalo izvojiti oko 300 milijuna kuna godišnje.