Muzej vučedolske kulture - muzej bez postava

Muzej vučedolske kulture još je 2005. najavljen kao veliki kulturni projekt. Onda je sagrađen europskim novcem, ali još uvijek zjapi prazan jer država nema sredstava za njegovo otvorenje.

Zgrada je u funkciji, to se može kazati. Muzej nije jer ga očekuje naravno postavljanje stalnog postava, to je nešto što mora financirati sama država Republika Hrvatska, izjavio je zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš

A država trenutno za kulturu nema - ili sluha ili novca, pa Europska razvojna banka, koja je financirala 75 posto projekta, postavlja pitanje: što se događa?

Ustanova pravno postoji, uvedena je u registar kulturnih ustanova, ima svoj žig, svoj pečat, svoj žiro račun, objasnio je privremeni ravnatelj Muzeja vučedolske kulture Dražen Alerić.

No taj muzej nema ono najvažnije: stalni postav Muzeja, za koji država nema 13 milijuna kuna pa vrata izgrađenog Muzeja - ostaju zatvorena. No, i održavanje neotvorenog Muzeja treba platiti - i to ne malo, oko 40 tisuća kuna mjesečno.

Državni proračun za sljedeću godinu ili ponovo - europski fondovi. Ostaje nam vidjeti tko će i kada za hrvatsku kulturu imati više sluha.