Slavonija zbog smeća u problemima

Gradonačelnici pet slavonskih gradova - Osijeka, Vinkovaca, Belog Manastira, Županje i Vukovara, nemaju novca pa najavljuju nastavak bitke protiv odluke zagrebačkoga Trgovačkog suda. Prema njoj moraju platiti 80 milijuna kuna odštete austrijskom konzorciju - zbog otkaza ugovora o izgradnji regionalnog odlagališta otpada na istoku Hrvatske.

U općini Antunovac trebalo se odlagati smeće Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Projekt koji je obećavao. Očekivalo se godišnja renta 3,5 do 4 milijuna kuna i nekih 15 do 20 radnih mjesta.

No, ništa od toga. 2006. Grad Osijek na čelu s Antom Đapićem smjenio je tadašnjeg ravnatelja Javne ustanove za zbrinjavanje otpada Istočne Slavonije, Ivana Domanovca, koji je, tvrde, potpisao štetan ugovor, bez njihova znanja.

Ugovor je raskinut 2009. jer tvrtka Zipos koju su Austrijanci osnovali u Hrvatskoj nije uspijela u roku od 9 mjeseci ishoditi građevinsku dozvolu, zbog neusklađenosti s hrvatskim zakonima. Traže odštetu od 6,5 milijuna eura za izgubljenu dobit. Problem je, kažu danas u Javnoj ustanovi za zbrinjavanje otpada istočne Slavonije, u razlikama između hrvatske i njemačke verzije ugovora.

U hrvatskoj verziji je zajednica ponuditelja odgovorna ako u roku od 9 mjeseci ne ishodi građevinsku dozvolu iz bilo kog razloga pa i svojom krivnjom, u Njemačkoj je isključena krivnja zajednice ponuditelja, objasnio je Milan Kamenko, ravnatelj Javne ustanove za zbrinjavanje otpada istočne Slavonije.

Anto Đapić tvrdi da su se zaista trudili popraviti ugovore, išli su i u Beč na razgovore sa Strabagom, no uzalud. Sve završava na arbitražnom sudu u Parizu koji vjeruje ugovoru na njemačkom jeziku, pa su sada hrvatski gradovi u problemima.

Toliko me šokirala vijest da sam došao na pomisao da možemo bukvalno staviti ključ u bravu, izjavio je Ivan Doboš, gradonačelnik Belog Manastira.

Ni vukovarskom gradonačelniku nije lako. Pita se, kakve su bile namjere onih koji su sklapali ugovor. Danas ti isti predlažu neko drugo rješenje u Vukovarsko-srijemskoj županiji, regionalno odlagalište otpada, zašto smo to trebali, da li je pogriješio netko, kaznene prijave su podnesene i nadam se da će se donijeti u okviru cijelog ovog slučaja, kazao je Željko Sabo.

Prijave pljušte i u Osijeku. Lani ih je USKOK-u protiv 12 osoba koje smatra odgovornima da su nezakonitim radnjama dovele osnivače Javne ustanove za zbrinjavanje komunalnog otpada istočne Slavonije u nezavidan položaj podnio bivši gradonačelnik Krešimir Bubalo. Među njima i protiv bivšega gradonačelnika Ante Đapića, koji raskid ugovora smatra dobrom odlukom jer je bio iznimno štetan.

U petak se u Osijeku sastaju predstavnici svih 5 gradova, osnivača javne ustanove za projekt koji nikada neće zaživjeti. Već je do sada za odvjetničke usluge plaćeno mnogo. Osijek 12 milijuna kuna, Vukovar 3.